Premierul Ciucă le-a promis sindicaliștilor creșterea salariilor, după protestul de la guvern

Nicolae Ciuca Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Nicolae Ciucă a promis sindicatelor că va rezolva revendicările din sectorul feroviar, cum ar fi creşterea salariilor şi acordarea contribuţiilor de la bugetul de stat, a declarat Maxim Rodrigo, vicepreşedintele CSN Meridian, citat de Agerpres.

Membrii structurilor Confederaţiei Sindicale Naţionale (CSN) Meridian din aproape toate ramurile economice au protestat miercuri în faţa Guvernului, solicitând respectarea statului de drept şi a legilor adoptate de Parlament, precum şi pentru rezolvarea unor revendicări sociale.

Reprezentanţii sindicatelor au fost primiţi la discuţii de către premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Muncii, Marius Budăi.

“Am expus toate revendicările noastre, iar premierul ne-a asigurat că va rezolva problemele care ţin de Guvern. Este vorba despre acordarea compensaţiei reale pentru transportul feroviar, care să ţină cont de creşterile de preţuri la energie şi carburanţi, precum şi de gratuitatea acordată refugiaţilor ucraineni. De asemenea, s-a angajat să urgenteze aplicarea unei hotărâri de Guvern privind prestarea de servicii în sectorul feroviar de călători”, a susţinut liderul sindicat.

Potrivit acestuia, premierul a promis şi aplicarea Legii privind statutul personalului feroviar, care prevede indexarea cu inflaţia a salariilor angajaţilor din acest sector, respectiv cu 12% în acest an, precum şi o majorare de 23% de la 1 ianuarie 2023.

Restul revendicărilor vor fi discutate cu miniştrii de resort.

“Dacă nu vor fi respectate aceste promisiuni, sindicatele vor continua acţiunile de protest”, a mai spus Maxim Rodrigo.

La mitingul care a avut loc în faţa Guvernului miercuri au participat reprezentanţi din sectoarele transporturi, infrastructură, sănătate, educaţie, energie, industria de apărare, energie, minerit, televiziuni, navigatori, aeroporturi, poliţişti şi vameşi, militari, gospodărirea apelor şi altele.

Inflaţia şi preţurile mari pentru produsele de bază, pentru energia electrică şi termică, pentru asigurările obligatorii, îngroapă românii în facturi insuportabile, făcând viaţa imposibilă în România pentru oamenii care trăiesc doar dintr-un salariu muncit cinstit sau din pensie.

O altă revendicare este ca Ministerul Muncii să ia toate măsurile care se impun pentru ca Inspectoratele Teritoriale de Muncă să îşi îndeplinească atribuţiile şi să acţioneze la semnalele/sesizările angajaţilor sau ale organizaţiilor sindicale! Solicităm respectarea şi aplicarea integrală, în forma iniţial promulgată a următoarelor legi organice, de la data publicării în Monitorul Oficial.

Protestatarii au cerut majorarea salariului minim brut garantat în plată, pentru toate categoriile socio-profesionale la 3.000 lei, similar reglementărilor pentru domeniul construcţiilor şi domeniul agricultură, alinierea tuturor veniturilor salariale şi a pensiilor cu inflaţia reală, promovarea unei noi legi a sindicatelor, conformă statutului României de stat membru UE, deoarece Legea Dialogului Social nr. 62/2011 blochează de 11 ani negocierile colective în ţara noastră, desfiinţând practic negocierile la nivel naţional şi la nivel sectorial, respectiv şi mişcarea sindicală; stabilirea conform legii, a unui VRS (valoarea de referinţă sectorială) unic pentru toate categoriile de salariaţi, actualmente discriminate faţă de judecători; reglementarea unei grile de salarizare unitare pentru angajaţii din administraţia publică locală.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *