Cât de credibil mai este Mugur Isărescu la BNR: lungul șir de compromisuri care l-au ținut în funcție

Elena Deacu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sunt mai mult de 30 de ani de când Mugur Isărescu conduce Banca Națională a României, perioadă marcată de câteva compromisuri majore menite să-l păstreze în funcție. Excepția pe care a cerut-o Parlamentului de la legea care interzice cumul pensiei cu salariul, care de facto i-ar interzice să mai lucreze la stat după vârsta de 70 de ani (guvernatorul împlinind 72 de ani în august), este ultimul derapaj dintr-o serie lungă.

Toate aceste compromisuri se strâng și îi erodează dramatic capitalul pozitiv strâns în momente precum criza economică din 2008-2010, când a luat deciziile corecte.

Cariera lui Mugur Isărescu a fost marcată de-a lungul timpului de numeroase controverse, încă dinainte de a ajunge la Banca Națională.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Păcatul primordial este colaborarea cu Securitatea pe când era cercetător la Institutul de Economie Mondială, așa cum arată chiar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), instituție care a cerut Curții de Apel București să constate că Isărescu a făcut poliție politică în regimul comunist. Documentele din dosarele Securității, invocate de CNSAS, arată că Isărescu ar fi fost folosit de Securitate ca persoană de sprijin / sursă încă din 1979. El ar fi dat note cu numele conspirativ Manole. Procesul este momentan suspendat, după ce Isărescu a contestat la Curtea Constituțională articole nou introduse în lege care au permis reanalizarea cazului său. În trecut el a avut adeverințe care arătau că nu a colaborat cu Securitatea. Dezvăluirile despre dosarul „Manole” au fost făcute de către cotidianul România Liberă în martie 2017.

După numirea sa în funcția de guvernator al băncii centrale, în data de 4 septembrie 1990, Mugur Isărescu a fost martor la devalizarea sistemului bancar românesc, în perioada în care România se străduia să devină într-adevăr o economie de piață. Unde era mâna de fier a Băncii Naționale a României în anii în care Bancorex, Banca Agricolă, Bankcoop, Dacia Felix sau Banca Internațională a Religiilor derulau un adevărat jaf, a cărui proporție a fost descoperită când era deja prea târziu? Toți românii au plătit falimentul acestor instituții, din care alții s-au îmbogățit. Iar printre beneficiari s-au numărat deseori tocmai oamenii vechii Securități comuniste.

Mugur Isărescu a intervenit în mod decisiv în istoria țării și în context politic, în anul 2000, atunci când a intrat în cursa pentru prezidențiale și a divizat voturile dreptei. Decizia sa a făcut ca lupta să se ducă între două rele: Ion Iliescu și Corneliu Vadim-Tudor, luptă câștigată atunci fără emoții de Iliescu. Această decizie strategică a lui Isărescu i-a menținut postul de guvernator.

Desigur, în momente dificile, guvernatorul a făcut și lucruri corecte. De exemplu, în criza din 2008, BNR a reușit să convingă băncile-mamă să nu-și retragă susținerea financiară pentru filialele din România, fiind astfel evitată o situație extrem de gravă. De asemenea, politica monetară implementată de BNR sub conducerea lui Isărescu a dus la scăderea accelerată a inflației după anul 2004, la niveluri cu o singură cifră.

Însă mai recent compromisurile au început să reapară, doar dacă ne amintim deciziile de personal cel puțin nepotrivite făcute de BNR în ultimii ani.

În 2019, de exemplu, Delia Iordache, fiica fostului ministru PSD al Justiției Florin Iordache, a fost angajată la Cancelaria BNR. Iordache spunea atunci că „și copiii politicienilor trebuie să aibă un serviciu undeva”. Ce o califica pe fiica lui Florin Iordache la BNR? Altă întrebare!

Luna trecută, BNR a mai făcut o achiziție scandaloasă, angajând-o pe Viorica Dăncilă, fost premier PSD, în funcția de consultant. O răsplată pentru susținerea oferită de Viorica Dăncilă lui Mugur Isărescu pentru încă un mandat la Banca Națională, atunci când Liviu Dragnea forța schimbarea conducerii instituției.

Luna aceasta, Mugur Isărescu și-a dat girul unor alte personaje controversate, avizând publicarea lucrărilor lui Dan Voiculescu, Adrian Năstase și Adrian Severin, la Editura Academiei Române. Toți trei au fost condamnați la închisoare pentru corupție, iar acum sunt exponenții unui discurs violent anti-occidental. Fără avizul secției conduse de Isărescu, aceștia nu ar fi putut publica. Ca o paranteză, Adrian Severin se lăuda, anul trecut, că el l-a instalat pe Isărescu drept guvernator.

Acum, Mugur Isărescu își vede din nou funcția amenințată, victimă colaterală a unui proiect de lege menit să permită persoanelor ajunse la vârsta de pensionare să continue activitatea până la 70 de ani. Legea are o mică „scăpare” și nu spune ce se întâmplă cu cei care au trecut de vârsta de 70 de ani, cum este și cazul lui Isărescu, care va împlini 72 de ani la 1 august. De aceea, guvernatorul a scris Parlamentului să fie exceptat, alături de membrii din conducerea BNR, de la prevederi. O excepție i-ar permite guvernatorului să cumuleze în continuare pensia cu salariul.

Guvernatorul a ajuns într-un punct în care adecvarea lui la funcție e chestionată tot mai apăsat, pentru că deciziile lui știrbesc chiar credibilitatea BNR. O instituție pentru a cărei independență s-au dat lupte politice teribile în guvernarea PSD ajunge acum să fie luată în derâdere din cauza comportamentului celui cu care se identifică. Cu trei ani înainte de expirarea mandatului de guvernare, Mugur Isărescu arată ca un lider căruia i s-a epuizat capitalul de credibilitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. ce se uita mereu sa se mentioneze, si e … nu pacat, foarte mare pacat, e faptul ca Isarescu a condus comisia de dupa Revolutie care a cautat conturile sotilor Ceausescu prin intreaga lume. rezultatul acestor cautari? nu mai stiu cifrele exacte exacte dar era vorba despre citeva sute de dolari gasiti pe aici, si citeva zeci de dolari gasiti dincolo. zeci si sute de dolari, un maruntis adica, o bataie de joc mai precis.
    va mirati cum a rezistat atita vreme isarescu la BNR? nu cred ca trebuie sa se mire nimeni, mie domnul Isarescu mi se pare foarte priceput cind vine vorba de bani. adica ginditi-va si voi ce insemna sa fii securist dupa revolutie: tu si ai tai conduceti tara, aveti banii dictatorului, nimeni nu va mai controleaza, intreaga tara e doar o vaca de muls, cetatenii sint ca niste oite proaste, usor de ghidat in orice directie iti doreste inima.
    pentru ce a facut acest ins unei tari intregi, alaturi de celelalte pocitanii de oameni, ii doresc o sedere vesnica in iad, alaturi de tovarasii lui.

    • Dupa parerea mea, si Iadul este prea mic pentru Isărescu, Voiculescu & co. De aceea Romania se zbate in mizerie, securiștii au pus stapinire pe frâiele puterii si nu le mai lasă din mâini. Pentru ei trebuie sa se faca excepții:pensii speciale, cumulul pensiei cu salariul la stat, etc. Fraierii să muncească pina cind vor întra în pământ.

      • exact exact exact.
        o tara intrata pe miinile fostilor securisti. si ne miram de ce sintem aproape ultimii din europa.
        in ast timp la televizor apar ei, oamenii de afaceri respectabili, sa ne explice ce e cu legea, cu UE-ul, cu Nato si asa mai departe. mi se face greata.

  2. A furat destul, sau securiștii pot cumula pensia cu salariul? La ei se poate la cei din popor nu, hoție la vedere.

  3. Deciziile luate de Isarescu in perioada 2006-2010 au fqlimentat populatia si afacerile, au imbogatit bancile schimband in continuu legile in favoarea abuzurilor comise de banci si milioane de romani au fost nevoiti sa emigreze.

  4. foarte bine scris articolul. banca nationala este banca mafiei. aici se inchid conturile. cand au semnat bancile axordul de finantare de fapt ne.a vandut bancilor straine. arunci bcr si brd au inceput sa depaseasca indicatorii de monotprozare si s.au facut fraude enorme: credite penreu drepruei litifioase catre politocoeni, omobilare etc

    Isarescu va fi jidecat imediat ce va iesi din bnr. este un tradator pervers care lupta de 30 de ani sa aduca aurul de la moscova si de 20 sa ne bage in zona euro.
    mi.a fost profesor la.ase, dar spun cu toata responsabilitatea ca este in fruntea unei grupari criminale ce face frauda si manipuelaza indicatorii economici

  5. loaza lui ciordache si danciloasa sunt doar picaturi intr-un ocean. Mai sunt extrem de multe astfel de specimene in Banca Nationala. Ia intrebati-l pe manole cate rubedenii si-a angajat in banca inclusiv pe functii babane… Cand veti afla adevarul va veti cutremura!!!! de-asta isi iau tinerii lumea-n cap si pleaca in lumea larga!!!

  6. Și totuși, dl Guvernator Isărescu a menținut credibilitatea BNR ca instituție financiară. Înlocuirea dsale cu papagali precum Isar va fi catastrofală.

  7. Isarescovici/Ițicarescu, acest jidan care si-a vandut sufletul celor straini merita medalia de haur poleita cu nestematele prin care el a girat falimentul RO de dupa 1989. El e cheia a ceea ce tara noastra arata in anul 2022: un pamant distrus de fabrici si uzine, sfartecat si vrajmasii neamului romanesc ptr care Decebal, Stefan cel Mare, Neagoe Basarab, Migai Viteazul, Vlad Tepes, Mircea cel Batran, Alexandru Lapusneanu si-au dat viata ca sa ramana neamul, pamantul si tara sub Hristos.
    Poporul dupa 1989 s-a afundat in lene, comfort, nepasare, nesimtire, egoism, distractie si desfranare. Au aruncat la gunoi 22.000.000 de suflete avortate.
    Ce sa ma scriu, suntem propriile noastre proiectii. Ce am semanat, asta am cules.
    Slava Tie, Dumnezeule cel Viu !!!

  8. “Cu trei ani înainte de expirarea mandatului de guvernare, Klaus Iohanescu arată ca un lider căruia i s-a epuizat capitalul de credibilitate.” nu arata. este. da nu va “ingrijorati,” ca tot ei detin controlul…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.