Sprijinul statului pentru facturi, aproape inutil: Doar 4% din clienții celui mai mare furnizor de gaze au beneficiat de plafonare, restul aveau deja preț mai mic decât cel impus de stat

gaze Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Doar 4% din consumatorii casnici de gaze arondați Engie, furnizorul care acoperă aproape toată plaja de consum a gospodăriilor pe jumătatea de sud a țării, au beneficiat de plafonarea prețului la gaze naturale în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut. Asta pentru că 96% dintre ei aveau deja în facturi un preț mai mic decât cel impus de stat. Practic, se poate spune că statul însuși a tras prețurile gazului în sus, impunând un plafon mai mare decât prețul practicat deja de furnizori.

Per total, doar jumătate din clienții Engie au beneficiat de măsurile de sprijin aplicate de stat, cea mai mare parte dintre ei beneficiind de compensarea facturii, și acesta în medie de numai 50 lei. Restul au plătit gazele ca și cum nu ar fi existat vreo măsură a statului.

Reprezentanții francezilor au explicat că 50% dintre consumatori nu au fost eligibili pentru că jumătate dintre aceștia (25% din totalul clienților) beneficiau deja în facturi de un preț mai mic decât plafonul impus de stat, iar jumătate (alți 25% din totalul clienților) consumau mai multe gaze decât prevedea pragul impus de autorități pentru a beneficia de sprijin.

„În ceea ce privește clienții neeligibili, aceștia au reprezentat aproximativ 50% din portofoliul ENGIE Romania. Jumătate dintre ei, având un preț de vânzare mai mic decât prețul de referință de 0,125 lei/kWh, nu au beneficiat de măsurile de compensare. Pe de altă parte, cealaltă jumătate nu s-a încadrat în intervalele de consum stabilite de legislația în vigoare”, precizează reprezentanții Engie pentru Economedia.ro.

Mai pe scurt, jumătate dintre consumatori au fost eligibili pentru a fi „prinși” în schema de compensare. Doar 4% aveau prețuri mai mari decât plafonul impus de stat așa că au beneficiat de plafonare. Restul aveau oricum prețul mai mic decât cel de referință impus de Ministerul Energiei, de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe, iar cealaltă jumătate a depășit plafonul de consum pentru lunile în cauză, 155 metri cubi în noiembrie, 226 metri cubi în decembrie. Practic, se poate spune că statul însuși a tras prețurile gazului în sus, impunând un plafon mai mare decât prețul practicat deja de furnizori.

Engie este cel mai mare furnizor de pe piața casnică a gazelor, cu 1,8 milioane clienți.

Primele măsuri de sprijin pentru perioada noiembrie – ianuarie au plafonat prețul gazelor la 0,37 lei/kWh, iar consumatorii primeau o compensaţie unitară în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor dacă se încadrau într-un plafon de consum mediu lunar, inclusiv abatere de 10%, cuprins între 20 de metri cubi şi 150 mc.

Asociația Energia Inteligență a avertizat de la început că schema de sprijin guvernamental nu va funcționa pentru mare parte din consumatori, deoarece prețul plafonat impus de stat era mai mare decât prețul plătit la acea de către clienți. „Apreciem că peste 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 1 leu/kWh”, spunea Asociația, încă de anul trecut.

De la 1 februarie, schema de sprijin a fost modificată, plafonul de preț scăzând, iar pragul de consum fiind majorat. Asociația Energia Inteligentă a avertizat din nou că, și cu aceste măsuri, 70% din consumatorii de gaze nu vor beneficia de noua plafonare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Guvernantii arunca in economie bani din taxe si impozite / din imprumuturi fix acolo de unde poate sa culeaga cit mai mult la bugetul national ( tilharit politic ) .

  2. Mie engie mi-facturat gazul la 1,07 lei pe KW ceea ce înseamnă o scumpire de vreo 9 00% fata de octombrie 2021, iar ei susțin ca este bine calculata factura, iar guvernul și anre prin masurile luate nu fac nimic pentru remedierea acestor furturi și abuzuri grosolane.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.