Care este impactul economic al inundațiilor din Europa?

inundatii sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Europa Centrală se confruntă cu cele mai mari inundații din ultimele decenii, care se așteaptă să coste miliarde de dolari în pierderi economice.

Pierderile economice cauzate de cele mai recente inundații din Europa Centrală sunt semnificative, scrie Euronews Business. Primele estimări arată că numai costul inundațiilor actuale ar putea depăși un miliard de euro, dar costurile exacte nu au fost încă calculate, deoarece ploile torențiale provocate de furtuna Boris continuă să lovească regiunea, lăsând în urmă un număr tot mai mare de morți și pagube considerabile.

O estimare sugerează că factura ar putea varia de la câteva sute de milioane de euro la peste un miliard de euro, a raportat Reuters, citând primele estimări ale agenției de rating Morningstar DBRS.

Mario De Cicco, vicepreședinte pentru ratinguri globale de asigurări și pensii la Morningstar DBRS, a declarat pentru Euronews Business în comentarii trimise prin e-mail că „pe baza celor mai recente informații disponibile, cele mai mari pierderi asigurate ar putea apărea în Republica Cehă, una dintre țările cele mai afectate de recentele fenomene meteorologice nefavorabile”, adăugând că asigurarea pentru dezastre naturale este mai răspândită în această țară decât în celelalte afectate.

Cum sunt afectate țările?

În Europa, inundațiile sunt deja cel mai costisitor hazard natural, potrivit consultantului britanic în domeniul mediului JBA Risk Management. Numai inundațiile fluviale costă 7,8 miliarde de euro în fiecare an și se așteaptă ca această sumă să crească pe măsură ce economiile continuă să se dezvolte în zonele cu risc ridicat de inundații, iar schimbările climatice conduc la precipitații mai mari și mai intense.

De data aceasta, inundațiile au inundat părți din Austria, Republica Cehă, Polonia și România și se așteaptă să afecteze și Slovacia și Ungaria.

Fonduri de urgență în valoare de sute de milioane de euro au fost deblocate de guvernele polonez, român și austriac, iar guvernul ceh ia în considerare modificarea bugetului său pentru 2024 din cauza pagubelor provocate de inundații.

În general, daunele aduse infrastructurii, clădirilor și proprietăților și creșterea cheltuielilor de salvare și ajutor, pot declanșa, de asemenea, o scădere a producției și a activității economice, potrivit lui Grzegorz Dróżdż, analist de piață la Conotoxia Invest.

„Acești factori conduc de obicei la un impact negativ asupra bugetelor și comerțului, manifestat printr-o creștere a deficitului și o înrăutățire a balanței comerciale, din cauza scăderii exporturilor și a creșterii importurilor.”

„Inundațiile cu care se confruntă în prezent Polonia, Republica Cehă și Austria vor fi cu siguranță acum foarte dureroase și costisitoare pentru populație și vor afecta negativ bugetele deja împovărate”, a declarat Dróżdż.

Cum sunt afectate întreprinderile?

Cel mai mare asigurător din Polonia, PZU, se confruntă cu o scădere de 10% a profitului său din cauza despăgubirilor cauzate de intemperii, relatează Bloomberg citând datele brokerului Ipopema.

Unele dintre fabricile și magazinele afectate de inundații au oprit liniile de producție, printre acestea numărându-se uzina chimică BorsodChem din Ostrava, Republica Cehă, producătorul ceh de băuturi Kofola CeskoSlovensko, iar cocseria OKK Koksovny – unul dintre cei mai mari producători de cocs de turnătorie din Europa – a oprit producția de produse chimice, informează Reuters.

Serviciile feroviare transfrontaliere au fost suspendate între Polonia și Republica Cehă, precum și între Ungaria și Austria.

Perspectivele economiei pe termen lung

În ceea ce privește impactul general asupra economiei, analiștii de la Erste Group se așteaptă la un impact conținut, adăugând că este prea devreme pentru a vedea clar.

Katarzyna Rzentarzewska, analist macro șef pentru Europa Centrală și de Est la Erste Group, a declarat pentru Euronews: „De exemplu, în Cehia, impactul economic combinat legat de daunele aduse proprietății și producției ar putea fi de 0,2-0,5% din PIB, impactul global asupra creșterii PIB fiind mult mai mic, probabil la limita inferioară a acestui interval.”

Ea se așteaptă ca, pe termen scurt (până la sfârșitul acestui an), sectorul industrial să primească un impuls negativ în toate țările afectate de inundații, iar turismul din regiuni ar putea suferi, de asemenea. „În sfârșit, pagubele produse culturilor pot avea efecte inflaționiste”, a declarat Rzentarzewska.

Analiștii sunt, de asemenea, de acord că, pe termen lung, imaginea este destul de diferită, deoarece lucrările de restaurare vor da un impuls sectorului construcțiilor, „adăugând la PIB în orizontul pe termen mediu”, a declarat Rzentarzewska.

„De asemenea, poate stimula noi investiții în tehnologii moderne, precum și o infrastructură mai rezistentă și mai dezvoltată”, a declarat Dróżdż.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: