Captura.ro: Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Ciolacu, dă consultanță unor corporații care se intersectează frecvent cu banii publici. Tranzacții cu holdinguri din Turcia și China

victor ponta si recep tayyip erdogan Sursa Foto: Gov.ro

Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Ciolacu, vinde servicii de consultanță privată unor corporații care se intersectează frecvent cu banii publici sau cu măsurile fiscale ale guvernului, arată o investigație a publicației Captura. Tranzacțiile firmei lui Ponta din ultimii doi ani sunt realizate cu holdinguri din Turcia și China, cu una dintre companiile austriece active în pădurile românești, cu o agenție de impresariat faimoasă în piață sau cu diferiți constructori de proiecte guvernamentale.

Ponta refuză să vorbească despre contractele sale de consultanță pe persoană juridică, dar oferă o expertiză similară primului-ministru, pe persoană fizică, în domeniul relațiilor economice internaționale.

Filiera turcească

Marea corporație turcească Cengiz Holding este client de bază la firma de consultanță privată înființată de Victor Ponta la începutul lui 2021 (VP Projects Advisers). Consilierul lui Ciolacu încasează neîntrerupt, de doi ani, câte o sută de mii de lei pe lună din acest parteneriat .

Compania lui Ponta facturează direct către o filială minieră de aici a grupului turc, Cuprumold Mining SA. Aceasta e fosta societate de stat Moldomin, care administrează zăcământul de cupru de la Moldova Nouă, al doilea ca mărime din România, estimat la aproximativ un miliard de euro.

Numai în ultimii doi ani, Cengiz Holding a pompat astfel aproximativ 390 de mii de euro (1,9 milioane lei) în firma lui Victor Ponta. Suma a fost defalcată în 18 plăți.

  • 11 facturi plătite de Cuprumold Mining în 2022. Total: 1.183.914 lei
  • 7 facturi plătite de Cuprumold Mining până în iulie 2023 (inclusiv). Total: 691.460 lei.
  • Suma medie facturată de Ponta către Cuprumold Mining este de 98 de mii de lei (19.700 euro). Excepție face noiembrie 2022, când firma lui Ponta încasează dublu (196.814 lei).

Moldomin a fost cumpărată tot în 2021, la două luni după ce Ponta s-a lansat în consultanță, de Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia, parte a grupului Cengiz. Preluarea la pachet a portului industrial de la Moldova Nouă, construit special pentru transportul concentratelor cuprifere pe Dunăre către Marea Neagră, le aduce investitorilor turci un avantaj strategic pe piața globală a metalelor esențiale pentru noile tehnologii.

În 2022, societatea Cuprumold Mining, clienta consultantului Victor Ponta, a câștigat în instanță licența de exploatare a zăcământului după un proces lung cu ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale). Activitatea minieră se va relua în 2025, au anunțat turcii, care se așteaptă să exploateze anual zece milioane de tone de cupru.

Grupul Cengiz Holding este totodată unul dintre cei mai importanți contractori guvernamentali din domeniul infrastructurii. Împreună cu alt gigant turc, Mapa Group, Cengiz trebuie să finalizeze tronsonul Boita-Cornetu al autostrăzii Sibiu-Pitești până în 2027. Valoarea lucrării depășește 4.2 miliarde lei fără tva (845 milioane euro), iar banii provin din fonduri europene nerambursabile.

Proiectul a fost încredințat în 2021 asocierii Cengiz-Mapa de către CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), în urma unei licitații cu o singură ofertă (a lor). Este cel mai complex lot atribuit vreodată: peste 31 de km prevăzuți cu 7 tuneluri și 27 de viaducte pe parcurs. Amploarea tehnică și costurile tronsonului au propulsat tandemul turc în topul constructorilor de autostrăzi din România.

Victor Ponta nu a vrut, din capul locului, să dezvolte subiectul contractelor sale de consultanță. L-am întrebat atât despre cel încheiat cu holdingul turc, cât și despre următoarele la care ne referim în acest articol, dar a răspuns generic că toate aceste informații sunt private, fiindcă nu lucrează cu statul pe firmă.

Victor Ponta: ”În toata activitatea sa, VP Projects Advisers nu a avut niciodată un contract cu o instituție publică sau societate comercială cu capital de stat și nu a încasat niciodată bani publici. Relațiile contractuale cu firme private conțin, conform legii, clauze de confidențialitate. Având în vedere că interesul public nu este în niciun fel afectat, nefiind vorba de bani sau instituții publice, nu există nicio rațiune pentru a încălca clauzele contractuale”.

În realitate, majoritatea clienților săi sunt corporații care se intersectează frecvent cu banii publici sau cu măsurile fiscale ale guvernului. Ponta consideră însă că nu e nevoie de lămuriri suplimentare, atât timp cât își „declară veniturile din contractele cu alte firme private” și este cu toate taxele la zi, așa cum prevede legea. În plus, cei care dau informații presei pe acest subiect ar trebui pedepsiți, crede fostul premier: „Faptul că aveți acces la date privind activitatea unor firme absolut private ține de demersul jurnalistic, dar reprezintă o infracțiune din partea functionarilor care le pun la dispoziție, comițând un abuz în serviciu”, mai spune Ponta.

Citește toată investigația pe Captura

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Acum 10 ani voiau sa privatizeze Parlamentul ! Cei care au iesit in strada atunci sunt prea batrani acum !

    Oricum… Jale Full Spectrum !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.