Capacitatea fotovoltaică din România se va tripla în perioada 2021-2030, la 4,25 GW

European Energy, parc fotovoltaic, panouri solare Sursa foto: europeanenergy.com

România și-a stabilit un obiectiv de eliminare treptată a energiei pe cărbune până în 2032. Acest pas este de așteptat să ajute la dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, în special a energiei solare fotovoltaice din țară. Se preconizează că capacitatea fotovoltaică din România se va tripla în perioada 2021-2030, crescând de la 1,39 GW în 2020 la 4,25 GW în 2030, prognozează GlobalData, companie de date și analize.

Conform raportului GlobalData, „Previziunile pieței energiei românești până în 2030, actualizarea 2021 – Tendințe de piață, reglementări și peisaj competitiv”, se așteaptă ca guvernul român să înființeze o comisie pentru cărbune și să elimine treptat energia cărbunelui până în 2032. Mai multe centrale pe bază de petrol sunt, de asemenea, așteptate să fie dezafectate de guvern în perioada 2021-2030. Odată cu eliminarea treptată a energiei pe cărbune și dezafectarea centralelor pe bază de petrol, țara va trebui să depindă în mod semnificativ de centralele pe gaz pentru generarea de energie termică.

De remarcat e faptul că România deține rezerve serioase de gaze naturale în Marea Neagră estimate la 200 de miliarde mc pe care nu le exploatează din cauza politicienilor, care de când au intrat în acest proiect au amestecat totul, încât americanii de la ExxonMobil au decis să iasă din asocierea cu Petrom și, teoretic, ar urma să fie înlocuiți de Romgaz. Iar acum, energia se scumpește, iar România ar fi fost ajutată dacă gazele din Marea Neagră erau în exploatare.

Cu toate astea, din punctul de vedere al energiei regenerabile stăm relativ bine.

„România a lucrat în mod proactiv pentru dezvoltarea sectorului regenerabil. Două motive majore pentru această abordare proactivă sunt eliminarea treptată a centralelor electrice pe cărbune din țară și îndeplinirea obiectivelor de energie și emisii prevăzute în Planul Național pentru Energie și Climă (NECP). Guvernul caută să introducă schema Contract for Difference (CfD) inspirată de sistemul CfD din Marea Britanie pentru sectorul regenerabil”, spune Rohit Ravetkar, analist de energie la GlobalData.

Se așteaptă ca schema să fie lansată înainte de sfârșitul anului 2022, iar guvernul român mizează, aparent, ca acesta să stimuleze dezvoltarea energiei regenerabile din țară. Centralele eoliene offshore, care se așteaptă să înceapă operațiunile din 2029, vor ajuta în continuare la înlocuirea capacității de energie termică scoasă din funcțiune.

„România și-a stabilit un obiectiv de 30,7% din sursele regenerabile de energie în mixul său total de capacitate de energie până în 2030. Aceasta este stabilită pentru a conduce piața energiei regenerabile din țară, în special pentru tehnologiile eoliene și fotovoltaice solare. Acest lucru va oferi, de asemenea, oportunități pentru dezvoltatorii de infrastructură de transport și distribuție, deoarece țara ar dori să integreze surse regenerabile de energie în rețeaua națională. Adăugarea rapidă a capacității fotovoltaice solare va ajuta România în creșterea producției de energie electrică, reducând astfel importurile de energie din țările vecine, care au fost ridicate în 2019 și 2020”, concluzionează Rohit Ravetkar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: