Pactul de stabilitate și de creștere, care limitează deficitul public și datoria statelor membre în zona euro, trebuie să continue să fie „baza” bugetară în Europa, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz, citat de Le Figaro.
„Pactul de creștere și de stabilitate este un cadru în care putem să aplicăm, spre exemplu, planul european de relansare” post-Covid, a afirmat luni Olaf Scholz, într-o conferință comună de presă cu omologul său spaniol Pedro Sanchez.
„Europa trebuie să continue să meargă împreună în anii viitori și vom reuși (…) pe baza pactului nostru de stabilitate și de creștere, care a furnizat cadrul unor operațiuni atât de importante”, a adăugat el. Aceste afirmații vin în contextul în care în cadrul Uniunii Europene a fost lansată o dezbatere privind viitorul acestor reguli comune, în prezent suspendate din cauza pandemiei, și pe care mai multe state membre printre care Franța și Italia doresc să le reformeze.
Pactul „în ansamblul său nu este depășit, dar regula datoriei publice este”, afirma duminică ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, în condițiile în care Franța a preluat la 1 ianuarie președinția Consiliului UE. În virtutea Pactului de Stabilitate, deficitul public al statelor membre nu trebuie să depășească 3% din PIB iar datoria publică trebuie să fie mai mică sau egală cu 60% din bogăția națională, chiar dacă sunt posibile discuții punctuale.
Pandemia de Covid-19 a majorat sensibil nivelurile de îndatorare, estimate la aproape 115% din PIB la sfârșitul lui 2021 în Franța și la aproape 122% în Spania. Pentru anul 2022, plafonul propus pentru datoria guvernamentală a României, conform metodologiei UE, este de 49,8% din produsul intern brut. Îndeplinirea acestor reguli ar putea deveni dificilă fără măsuri majore de austeritate. Miza pentru Europa este de a concilia „viabilitatea pe termen mediu a finanțelor publice” și „tranziția ecologică”, care are nevoie de investiții private dar și de „un leadership în materie de investiții publice”, a subliniat Pedro Sanchez.
Din aceste rațiuni, viitorul regulilor bugetare trebuie mai întâi abordat în cadrul unei dezbateri „constructive”, evitând „blocurile”, cu țări care apără poziții opuse, a continuat șeful guvernului spaniol. Olaf Scholz, ca și ministrul său de Finanțe, liberalul Christian Lindner, s-a declarat în ultimele săptămâni deschis pentru discuții privind evoluția acestor reguli comune, fără însă a pierde din vedere disciplina bugetară.