Bulgaria a căzut din categoria celor mai dezvoltate țări din lume, conform Indicelui Dezvoltării Umane al ONU, publicat joi, scrie Novinite, potrivit Rador. În același timp, România, care în clasamentele anterioare avea un scor similar Bulgariei, se află acum cu 15 poziții deasupra Bulgariei.
Căzând patru poziții, Bulgaria a fost depășită de țări precum Serbia, Muntenegru și Georgia, fiind unicul membru UE care nu se încadrează în cea mai avansată categorie.
Indicele a început să fie calculat în 1990 pentru a se măsura calitatea vieții și după alte criterii în afară de creșterea economică, cum ar fi speranța de viață, accesul la educație și venitul individual.
Conform clasamentului din 2022, care reflectă situația din 2021, Bulgaria e pe locul 68 în lume și a doua în categoria „țărilor foarte dezvoltate”, după Albania.
Datele raportate de ONU pentru Bulgaria sunt: speranța de viață la naștere 71,8 ani, o medie de 13,8 ani de studiu pentru un individ și un venit mediu anual de 23.071 dolari per individ.
Pentru comparație, Elveția, care anul acesta i-a smuls Norvegiei primul loc în Indice, are o speranță de viață de 84 de ani, o perioadă medie de studii de 16,5 ani și un venit mediu anual de 66.000 de dolari.
La polul opus se situează Sudanul de Sud cu o speranță de viață de 55 de ani, o perioadă medie de studii de 5,5 ani și un venit mediu anual de 768 de dolari.
România, care în clasamentele anterioare avea un scor similar Bulgariei, se află acum cu 15 poziții deasupra Bulgariei, pe locul 53 în lume, cu o speranță de viață de 74,2 de ani, o perioadă medie de studii de 14,2 ani și un venit mediu anual de 30.027 dolari. România este ultima din UE la capitolul dezvoltare [cu excepția Bulgariei, se subînțelege – n.trad.], fiind depășită de Slovacia (locul 45) și Ungaria (46).
În fruntea Indicelui, după Elveția, se mai situează Norvegia (pe primul loc în 2020) și Islanda, iar alte cinci țări europene se clasează printre primele 10: Danemarca (6), Suedia (7), Irlanda (8), Germania (9) și Olanda (10).
Țările cel mai slab dezvoltate din lume sunt Nigeria, Ciad și Sudanul de Sud.
ONU subliniază că pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina și schimbarea climei sunt factorii principali care au încetinit ori inversat dezvoltarea umană.
Eșecurile din majoritatea celor 191 de state incluse în Indice, mai ales în privința speranței de viață, au adus dezvoltarea înapoi la nivelul din 2016, inversând o tendință de progres de 30 de ani, au conchis experții ONU.
Indicele Dezvoltării Umane a scăzut pentru al doilea an consecutiv
ONU avertizează că perspectivele privind educația, prosperitatea economică și creșterea speranței de viață, au regresat în întreaga lume după pandemie. Concluziile au fost publicate în cadrul unui nou raport întocmit de ONU privind Indicele Dezvoltării Umane (IDU), scrie BBC.
În contextul multiplelor crize, respectiv pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina și impactul tot mai grav al schimbărilor climatice, lumea întreagă regresează în privința dezvoltării, avertizează ONU. Pagubele se resimt în domenii precum educație, venituri și, în mod special, speranța de viață.
În majoritatea țărilor, toți acești indicatori au anulat progresele înregistrate în ultimii cinci ani. Anul trecut a fost pentru prima dată când IDU a scăzut, fenomen care nu s-a mai întâlnit de la înființarea indexului, în 1990, iar anul acesta s-a confirmat trendul de regres.