Bugetul european pentru anul 2024 va fi de peste 189 de miliarde de euro. Acord între Parlamentul European și Consiliului UE

bani euro schengen

Echipa de negociatori a Parlamentului European a ajuns, în cursul nopţii, la un acord final cu delegaţia Consiliului Uniunii Europene asupra Bugetului european pentru anul 2024, informează News.ro. Acordul va fi adoptat formal de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în următoarele săptămâni şi va intra în vigoare până la începutul anului viitor. Bugetul UE din 2024 va fi în valoare de peste 189 de miliarde de euro.

Acordul final prevede creşteri de alocări în domeniile şi programele care au nevoie de mai multă finanţare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri şi Vecinătatea estică şi sudică, inclusiv Republica Moldova, transmite News.ro.

Aacordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse iniţial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile. În plus, am obţinut creşteri de alocări în domeniile unde noi, Parlamentul European, am spus de la început că avem nevoie de finanţare suplimentară. Este vorba, aşadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu «Erasmus+», dar şi pentru tinerii fermieri”, a afirmat eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL), cel care a condus echipa de negociatori a Parlamentului European.

„În plus, ţinem cont de evenimentele de la graniţele noastre”, a continuat eurodeputatul PNL.

„Astfel, creştem alocările pentru Vecinătatea sudică şi Estică, inclusiv Republica Moldova. În acelaşi timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar. Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanităţii cauzate de cele două războaie de la graniţa noastră: din Ucraina şi din Orientul Mijlociu”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, negociator-şef pentru Bugetul Uniunii Europene pentru 2024.

„Mă bucur, de asemenea, că am reuşit să convingem Consiliul Uniunii Europene să renunţe la tăierile bugetare propuse la începutul negocierilor. Pentru a gestiona toate noile provocări care au apărut în ultimul timp, precum războiul din Ucraina, din Orientul Mijlociu, criza energetică şi inflaţia, avem nevoie de mai multe resurse, nu mai puţine”, a adăugat Mureşan.

Acordul va fi adoptat formal de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în următoarele săptămâni şi va intra în vigoare până la începutul anului viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: