Bucureştenii vor afla în octombrie dacă vor plăti mai mult pentru căldură, o decizie privind subvenţia pe care o acordă Primăria Generală pentru costul gigacaloriei urmând să fie luată în funcţie estimările ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) şi clauzele contractului încheiat cu Comisia Europeană pentru modernizarea a peste 200 de kilometri ai reţelei de termoficare.
Costul real al gigacaloriei din Capitală este de aproximativ 500 de lei, dar bucureştenii plătesc aproape 200 de lei, pentru că PMB compensează diferenţa de cost.
Întrebat în şedinţa Consiliului General de consilierul municipal Nicorel Nicorescu despre situaţia Companiei Termoenergetica, Primarul General Nicuşor Dan a explicat că, prin contractul de finanţare semnat anul trecut cu Comisia Europeană pentru modernizarea reţelei de termoficare, municipalitatea nu mai poate creşte subvenţia pentru căldură.
„Sunt trei etape. Mai întâi a fost negocierea Elcen – Romgaz care s-a încheiat. Acum pasul legal este ca Elcen să meargă ca toţi ceilalţi operatori şi la ANRE. Apoi ANRE după ce ia informaţiile din piaţă să fixeze preţul cu care Elcen va vinde inclusiv către Termoenergetica gigacaloria. După asta, în Consiliul General vom avea o discuţie să vedem ce subvenţie putem acorda. Evident că până atunci va exista un răspuns şi de la autoritatea naţională, e posibil ca Guvernul să asigure o parte din această finanţare. Când vom avea decizia trebuie să avem şi analiza juridică a contractului de finanţare cu Comisia Europeană pe cei 210 kilometri pentru că în acel contract există nişte condiţii cu privire la nivelul subvenţiei. Discuţia o vom avea după ce ANRE fixează preţul şi înainte ca eventual, Guvernul să vină cu măsuri de sprijin pentru populaţie”, a explicat Nicuşor Dan. În fapt, subvenţia pe care o acordă statul este pe pierderile tehnologice, explica în urmă cu două zile, edilul şef, citat de Agerpres.
Joi, însă, premierul Florin Cîțu spunea că, din câte ştie, Bucureştiul are cea mai mare subvenţie pe gigacalorie, deși bucureștenii au cele mai mari venituri.
„Şi, totuşi, Bucureştiul are cel mai mare venit pe cap de locuitor. Mi se pare ridicol acest lucru şi ar fi trebuit să vină soluţia şi dinspre partea Primăriei, din altă parte. N-a venit, o să vină acum de la noi: doar cei care au cu adevărat nevoie vor primi ajutor”, a transmis Florin Cîţu.
Pentru reabilitarea reţelei de termoficare, PMB a semnat anul trecut un contract de finanţare cu fonduri europene de aproximativ 300 de milioane de euro pentru 210 km de reţea, iar în această vară a lansat o licitaţie pentru modernizarea primilor 40 de kilometri. Câştigătorii licitaţiei de 150 de milioane lei vor fi anunţaţi peste câteva zile, a mai precizat Primarul General. Înregistrarea şedinţei extraordinare a CGMB poate fi urmărită aici.