BREAKING UiPath concediază 10% din angajați la nivel global. Acțiunile scad cu 7%

uipath Sursa foto: Facebook/UiPath

Unicornul românesc UiPath concediază aproximativ 10% din forța de muncă globală a companiei, adică peste 400 de persoane dintr-un total de circa 4.200 de angajați, începând cu data de 1 iulie 2024. Cea mai mare parte a acestei reduceri urmează să aibă loc până la sfârșitul primului trimestru al anului fiscal 2026. Compania nu a detaliat dacă aceste concedieri vor afecta și activitatea din România. Aceasta este prima decizie luată de Daniel Dines, după ce a revenit în fruntea companiei.

UPDATE Fondatorul UiPath Daniel Dines afirmă că concedierile pe care le-a anunțat marți compania au ca scop eficientizarea și concentrarea activității asupra inteligenței artificiale. Mesajul lui Daniel Dines aici.

UPDATE Acțiunile UiPath scad cu circa 7%.

Concedierile UiPath vin pe fondul unei piețe tech tensionate la nivel mondial. Marii giganți din sectorul tehnologiei au operat concedieri masive în ultimele luni. Potrivit platformei layoffs.fyi, doar în acest an, la nivel global, 204 de companii tech au concediat aproape 50.000 de angajați (49.978, mai precis). Aceste concedieri au mai multe explicații, printre care angajările excesive din pandemie, avântul inteligenței artificiale sau presiunea investitorilor ca aceste companii să își reducă din cheltuieli și să oferte rezultate de profitabilitate mai bune (în general companiile tech au cheltuieli mari în timp scurt pentru cercetare-dezvoltare și pentru a crește rapid).

UiPath transmite că a aprobat aceste restructurări pentru „a-și gestiona cheltuielile de exploatare”.

„Această reducere a forței de muncă are scopul de a stimula în continuare eficiența operațională și centrarea pe client. Aceste schimbări reflectă eforturile de remodelare a organizației prin eficientizarea structurii companiei, în special în ceea ce privește funcțiile operaționale și corporative, prin prioritizarea mai bună a investițiilor noastre în marketing și prin concentrarea investițiilor noastre în cercetare și dezvoltare pe inteligența artificială și pe promovarea inovării în cadrul platformei noastre”, arată un anunț al companiei.

Compania estimează că va suporta costuri cuprinse între 15 și 20 de milioane de dolari legate de beneficiile de concediere a angajaților și între aproximativ 2 și 5 milioane de dolari în legătură cu ieșirea din contractul de închiriere și alte costuri contractuale. Costurile totale anticipate de restructurare de aproximativ 17-25 de milioane de dolari se preconizează a fi, în principal, cheltuieli în numerar și se așteaptă să fie suportate până în primul trimestru al anului fiscal 2026.

În luna mai, acțiunile UiPath au scăzut cu aproape o treime, după ce compania românească de software a anunțat în mod neașteptat o schimbare de CEO și a publicat previziuni de vânzări sub estimările de pe Wall Street.

Compania a raportat atunci venituri de 335 milioane dolari, cu 16% mai mari de la an la an. Dar pierderea netă a fost de peste 28 milioane dolari, mai mică față de cea de 32 milioane dolari din trimestrul aferent al anului fiscal anterior, însă peste așteptările analiștilor.

Co-fondatorul Daniel Dines a decis atunci să revină la șefia companiei.

Pentru întregul an fiscal 2025, UiPath anticipează că veniturile vor fi cuprinse între 1,405 miliarde și 1,410 miliarde dolari, dar cifrele sunt cu mult sub estimările consensuale ale analiștilor de 1,56 miliarde dolari.

În România, UiPath a avut afaceri de 2,8 miliarde lei în 2023, în creștere ușoară de la 2,2 miliarde lei în 2022. Pentru prima dată, compania a intrat pe profit net în România, după ce a raportat un rezultat net pozitiv de 31,8 milioane lei, față de o pierdere de 249 milioane lei în anul precedent.

ERATĂ: Această știre a menționat eronat, anterior, că UiPath concediază 4.200 de angajați. Ne cerem scuze pentru eroare. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Off-topic: Atentie mare USR cand ziceti ca ‘Romania trebuie condusa ca o Corporatie’.
    (in special, tinand cont de tot continutul din articolul furnizat de mine mai sus + *Referinte/URLs)

    Si, daca tot e vorba de ‘shareholders’i, acestia sunt insusi poporul roman, deci, atentie la ‘dividende’.

    Culmea, in mai toata lumea platesti ca sa traiesti(taxe^taxe)(*^=’la puterea’), in loc sa fii platit, dincolo de munca depusa, pt. ca o sustii.

    Uitandu-ne la ‘Scoruri’, tot ce se petrece @Mapamond e un Mare Jaf. Real-time.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.