BREAKING România a împrumutat 4 miliarde de euro de pe piețele externe. Debut la obligațiuni verzi, cu care poate finanța metroul din București și Cluj

bani, euro Sursa foto: Pixabay

România a împrumutat 4 miliarde de euro, de pe piețele internaționale, joi, în a doua ieșire externă din acest an. Un împrumut de 2 miliarde de euro a fost făcut pe 7 ani, iar cel de-al doilea de 2 miliarde euro a fost făcut pe 12 ani. Acesta din urmă a reprezentat debutul României pe obligațiuni „verzi”.

Ofertele investitorilor au fost generoase, de 6,5 miliarde de euro pentru prima emisiune și de 10 miliarde de euro pentru a doua emisiune.

Potrivit datelor Bloomberg, dobânzile pentru cele 2 finanţări sunt următoarele:

• pentru cea de 7 de ani, dobânda este formată din indicatorul de referinţă al pieţei (Midswap) plus 275 puncte de bază;

• pentru cea de 12 ani, Midswap plus 315 puncte de bază.

Aranjori ai emisiunii au fost Citi, Erste, HSBC, JMP (B&D), SocGen.

Printre cele mai importante proiecte verzi eligibile pentru finanțare din emisiunile de obligațiuni verzi se numără dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în orașele București și Cluj-Napoca, electrificarea căii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice în principalele zone urbane din România (reședințe de județ și alte orașe cu peste 50.000 de locuitori), reabilitarea liniilor de apărare existente în conformitate cu Directiva UE privind inundațiile și Strategia națională de management al riscului de inundații, creșterea eficienței energetice a fondului de clădiri și înființarea de noi zone de păduri urbane.

Știrea inițială

Guvernul a ieșit joi să împrumute de pe piețele externe, prin două emisiuni în euro, pentru a finanța deficitul și a refinanța datoria publică, conform informațiilor Bloomberg consultate de Economedia. Un împrumut este pe 7 ani, iar celălalt pe 12 ani. Împrumutul pe 12 ani marchează debutul României pe obligațiuni „verzi“.

Aceasta este a doua ieșire externă a Guvernului din acest an. La finalul lunii ianuarie,G uvernul a împrumutat 4 miliarde de dolari de pe piețele internaționale, la costuri mai mici decât cele estimate inițial, datorită cererii puternice din piață, conform datelor Bloomberg consultate de Economedia.

România a atras comenzi în valoare totală de 15,5 miliarde de dolari pentru obligațiuni pe 5 și 10 ani denominate în dolari, potrivit unei persoane familiarizate cu acest subiect, care a cerut să nu fie identificată deoarece nu este autorizată să vorbească despre acest lucru.

Cererea puternică a ajutat România să reducă marjele cu 30 de puncte de bază față de discuția inițială despre preț, la 195 de puncte de bază pentru datoria cu scadență mai scurtă și la 235 de puncte de bază pentru obligațiunile cu scadență mai lungă, a precizat persoana respectivă.

La finalul anului 2023, Ministerul Finanțelor a publicat Cadrul Obligațiunilor Verzi al României, document de referință pentru emiterea de obligațiuni verzi la nivel suveran pentru finanțarea cheltuielilor aferente proiectelor care contribuie direct la îndeplinirea obiectivelor de mediu și de dezvoltare durabilă ale României.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cumva din banii aceștia vor fi date subvenții de zece mii de euro ca să își cumpere niște ” săraci ” mașini electrice de zeci de mii de euro ?
    Poate aflați ?

    • nu, aia-s banii din impozitele noastre :)) astia is pt medicamente si spitale, nu de alta dar aia nu mai.au bani, ca au facut niste smenuri cu casele de asigirari si cu firmele producatoare de medicamente si diferenta de bani ce o mai aveau au luat-o altii si.au bagat-o in niste pensii speciale

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.