BREAKING O scrisoare a Comisiei Europene anunță tăierea fondurilor europene dacă România nu scade deficitul bugetar, a transmis ministrul Finanțelor Marcel Boloș – Surse

fonduri bani euro

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor în guvernul Ciolacu, le-a transmis luni colegilor din conducerea PNL că a primit vinerea trecută o scrisoare de la Comisia Europeană care cere scăderea deficitului bugetar, în caz contrar urmează să suspende o parte din fondurile europene de coeziune, au declarat pentru G4Media surse liberale. Boloș nu a răspuns până la ora publicării articolului la apelurile și mesajele G4Media.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

România este în procedură de deficit excesiv, un mecanism prin care își asumă scăderea deficitului bugetar în fața UE. Unul dintre instrumentele prin care UE poate penaliza nerespectarea angajamentelor luate de România este înghețarea fondurilor europene de coeziune (nu PNRR).

România a intrat în 2020 în procedura de deficit excesiv după perioada în care Liviu Dragnea a controlat guvernele PSD și a cheltuit mult peste încasări. Prin această procedură, România trebuie să revină la un deficit sub 3% din PIB.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Problema majoră e că, deși România și-a asumat pentru acest an un deficit bugetar de 4,4 din PIB, datele primelor luni arată o realitate neagră. Lucian Heiuș, fostul șef al ANAF, a anunțat în luna mai, la momentul demisiei din funcție, un deficit de încasări la bugetului statului de 8,9 miliarde de lei. Este vorba despre o diferență între încasările efective pe primele cinci luni și încasările programate de ministerul finanțelor pentru aceeași perioadă. Deficitul după primele cinci luni a depășit deja 2,3% din Produsul Intern Brut. În aceste condiții, analiștii estimează un deficit de peste 5% din PIB în acest an.

În plus, România trece printr-o perioadă de tensiuni sociale, în care numeroși angajați fac greve și cer majorări salariale, iar anul viitor urmează patru rânduri de alegeri.

România a mai fost în procedură de deficit excesiv în 2009, la momentul începerii crizei financiare globale.