BREAKING Ministerul Finanțelor propune amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni/ Condiții: Creșterea cheltuielilor cu 25% pentru persoane fizice sau scăderea rezultatelor cu 25% pentru firme/ Surse: Nu există acord cu Autoritatea Bancară Europeană pentru a „salva” băncile de provizioane

ocean credit Sursa foto: Ocean Credit

Ministerul Finanțelor propune, într-un proiect de ordonanță de urgență, amânarea ratelor la bănci timp pe o perioadă de maxim nouă luni pentru persoanele fizice ale căror cheltuieli au crescut cu 25% și pentru firmele ale căror rezultate au scăzut cu 25%, în ultimele luni. Nu este clar dacă, până la această oră, propunerea a fost agreată cu băncile. Surse din piață spun pentru Economedia că nu există un acord cu Autoritatea Bancară Europeană pentru ca băncile să nu fie obligate să constituie provizioane, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra băncilor. Economiștii consultați de Economedia spuneau că o amânare a ratelor în acest moment nu va face decât să inflameze și mai mult inflația.

„Prezentul act normativ are în vedere crearea unor facilități privind obligațiile de plată a ratelor și dobânzilor scadente aferente împrumuturilor acordate debitorilor persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderilor mici și mijlocii, profesiile liberale și cele care se exercită în baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei și persoane juridice”, arată nota de fundamentare a proiectului pus în consultare publică de Ministerul Finanțelor.

Moratoriul se adresează atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice afectate de această criză și prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni, pentru creditele contractate anterior datei de 30 aprilie 2022.

„Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 9 luni”, arată proiectul de OUG.

Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut.

Sunt exceptate facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice.

Persoanele fizice care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Firmele care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere care reflectă scăderea cu minimum 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată și pentru care nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/ un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul în ultimele 3 luni (care corespund perioadei de declanșare a crizei actuale, pentru a nu evita dublarea măsurilor de sprijin).

Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la
finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

Nu există acord cu AEB

Surse din piață au declarat pentru Economedia că nu există un acord cu Autoritatea Bancară Europeană, pentru ca băncile să nu fie obligate să constituie provizioane, în contul sumelor amânate la plată. În 2020-2021, amânarea ratelor a avut loc cu exceptarea băncilor de la a constitui provizioane, în urma unui ghid elaborat de AEB.

Dacă Guvernul obligă băncile să accepte amânarea ratelor și să constituie provizioane, acest lucru ar putea afecta pe de o parte capitalul băncilor și totodată lichiditatea.

La finalul lunii mai, surse din piață spuneau pentru Economedia că băncile nu fuseseră consultate pentru o nouă măsură de amânare a ratelor la bănci.

Totodată, economiștii consultați de Economedia consideră că o nouă amânare a ratelor la creditele bancare în acest moment cu o inflație mare și o creștere a dobânzilor va face mai mult rău, deoarece împrumutații vor băga banii în consum alimentând și mai mult inflația în loc să își plătească ratele, iar în cele din urmă vor plăti ratele amânate la dobânzi mai mari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ideea era sa i ajuți pe cei care nu își pot plăti ratele din cauza inflatiei , scumpirii energiei și combustibilului, adică în principal pe cei care au restante

  2. Care criza? Criza din ziare?
    Criza declarata discretionar de PSD?
    Nu e nevoie de ceva obiectiv cand faci astfel de masuri?u domne fereste, altfel cum dai pomeni electorale?

  3. Declaratie pe proprie raspundere? !?!?! hahahahahaha
    Simt cum bancile vor inregistra niste provizioane very very soon.
    Noroc cu pompierul de serviciu adica PNL

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.