BREAKING Gigantul german Varta ia în calcul România pentru o fabrică de baterii pentru mașini electrice, investiție de un miliard de euro

Varta baterii Sursa foto: Twitter / Varta

Grupul german Varta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii pentru automobile, industriale și de consum, vizează România ca locație pentru o unitate de producție de baterii pentru mașini electrice, o investiție ce se va ridica la 1 miliard de euro. Țara noastră ar putea finanța cu fonduri europene anumite componente ale investiției.

Anunțul a fost făcut de către Roxana Mînzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene MIPE.

„Am primit azi delegația grupului Varta. Compania vizează România ca locație pentru o investiție strategică de 1 miliard de euro într-o nouă unitate de producție baterii pentru mașini electrice. Am setat cadrul opțiunilor potențiale pentru finanțarea din fonduri europene pentru anumite componente ale investiției. Unitatea se va baza pe tehnologii înalte și pe forța de muncă bine pregatită și competitivă. Echipa Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene va oferi taskforce-ului coordonat de Ministerul Economiei tot suportul posibil care să faciliteze decizia investitorului de a opta pentru România”, a scris Roxana Mînzatu.

La începutul lunii februarie și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că s-a întâlnit cu reprezentanţii VARTA cu care a vorbit despre o investiţie de sute de milioane de euro.

„Am avut o întâlnire extrem de bună cu reprezentanţii Varta, lider mondial în producţia de baterii. Am discutat despre o investiţie de sute de milioane de euro, doar în prima fază, şi foarte multe locuri de muncă. Îmi doresc ca viitoarea fabrică a companiei germane să se construiască tot în România, la fel ca cea de la Braşov, care a fost o poveste de succes. Sunt convins că vom găsi tot sprijinul guvernamental pentru a face împreună o foaie de parcurs care să ne ducă spre o decizie rapidă şi pozitivă”, a anunţat liderul PSD, pe Facebook.

Producătorul german Varta Micro­battery deţine deja pe plan local o fabrică de baterii la Braşov. Compania a raportat în 2020 afaceri de 407 milioane de lei și un profit net de 19,25 milioane de lei, având un număr mediu de 447 de salariați.

Varta Microbattery a primit în 2019 un ajutor de stat de 25,3 milioane de lei pentru o investiţie de 50 de milioane de lei în extinderea producţiei pentru acumulatori şi baterii pentru aparate auditive.

Varta a anunțat la începutul anului 2021 că va lansa producția de baterii pentru mașini electrice. Până în prezent, compania germană a produs în principal baterii pentru electronice de uz casnic, dar este implicată de ceva timp în cercetarea pentru baterii pentru mașini electrice, scrie electrive.com.

Varta este deja cunoscut de mulți jucători din industria electromobilității – fie că este vorba despre dezvoltarea producției digitalizate la scară largă de celule de baterii de format mare alături de Fraunhofer IPA și ZSW sau, mai recent, pentru crearea de noi separatoare de baterii din sticlă împreună cu Universitatea din Bayreuth și Tesla.

Cu toate acestea, Varta a intrat în lumina reflectoarelor în primul rând cu participarea sa la programul IPCEI Batteries („Proiecte importante de interes european comun”) al Uniunii Europene, companiei fiindu-i acordate subvenții în valoare de 300 de milioane de euro de către guvernul federal și, de asemenea, de către statele Bavaria și Baden-Württemberg în 2022. Potrivit raportului, două treimi din această sumă se vor concentra în cercetarea și dezvoltarea noilor celule. Subvențiile, pe care Comisia Europeană le-a aprobat în temeiul legii ajutorului de stat, pot fi trase de Varta până la sfârșitul anului 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: