BREAKING FMI reduce puternic prognoza de creștere economică pentru România, de la 4,8% la 2,2%

FMI Sursa foto: © Deanpictures - Dreamstime.com

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit semnificativ în jos estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 4,8% cât estima în toamnă până la 2,2%, arată raportul „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Conform noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2% în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%.

Guvernul României a construit proiectul de buget pentru anul 2022 pe o creştere economică de 4,6%. Banca Mondială este mai pesimistă și estima, în aprilie, că economia României va înregistra un avans modest, de 1,9%, în acest an. Comisia Europeană estima în februarie că economia României va încetini până la 4,2% în acest an, pentru ca în 2023 să accelereze uşor la 4,5%.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Însă FMI se așteaptă la o inflație puternică, în medie de 9% în 2022, după o medie de 5% în 2021, pentru ca în 2023 să încetinească la 4%. În prognoza anterioară, din toamna anului trecut, FMI vedea scumpiri în medie de 3,4% prognozat în toamna anului trecut.

De asemenea, pentru deficitul de cont curent al României, dacă în toamnă FMI miza pe un sold negativ de 5,5% din PIB, acum prognozează că acesta va urca până la 7% din PIB, urmând ca în 2023 să se reducă uşor la 6,5% din PIB.

Prognoze revizuite în jos, din cauza războiului / Ucraina extrem de afectată

La nivel global, FMI subliniază că perspectivele economiei mondiale s-au înrăutăţit semnificativ comparativ cu estimările din luna ianuarie. Atunci instituţia financiară internaţională prognoza că revenirea economiei mondiale se va consolida începând din al doilea trimestru, însă între timp perspectivele s-au deteriorat în principal din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, care a provocat o criză umanitară în Europa de Est şi sancţiuni destinate să preseze Rusia să înceteze ostilităţile.

„Acest raport prognozează o creştere economică mondială de 3,6% în 2022 şi 2023, cu 0,8 respectiv 0,2 puncte procentuale mai puţin decât prognoza din luna ianuarie. Revizuirea reflectă în principal impactul direct al războiului asupra Rusiei şi Ucrainei şi consecinţele mondiale”, precizează FMI. Instituţia financiară internaţională atrage atenţia asupra faptului că dislocarea a peste patru milioane de cetăţeni ucraineni în ţările vecine, în special în Polonia dar şi în România, Republica Moldova şi Ungaria, va înmulţi presiunile economice în regiune.

În regiune, Bulgaria ar urma să înregistreze o creştere economică de 3,2%, în timp ce economia Ungariei şi cea a Poloniei vor înregistra un avans de 3,7% în acest an.

În schimb, FMI estimează că economia Ucrainei se va prăbuși, scăzând cu 35% în acest an. În același timp, Fondul estimează că economia Rusiei va scădea cu numai 8,5%, în ciuda sancțiunilor internaționale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.