BREAKING Comisia Europeană propune o relaxare a cerințelor de mediu pentru agricultori, ca răspuns la furia fermierilor

protest fermieri belgieni belgia Foto: Federația Valonă a Agricultorilor

Comisia Europeană a dezvăluit vineri o serie de propuneri de „simplificare” a politicii agricole comune (PAC), care oferă o flexibilitate mai mare pentru agricultori în ceea ce privește respectarea anumitor condiționalități de mediu, după ce furia fermierilor a dus la proteste în toată Europa în ultimele luni.

Politica Agricolă Comună include un set de „bune condiții agricole și de mediu” – sau BCAM – pe care agricultorii trebuie să le îndeplinească pentru a primi subvenții.

Comisia Europeană propune acum o relaxare sau eliminare a unor condiționalități și să ofere în schimb compensații financiare agricultorilor care le pun în aplicare în mod voluntar.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Revizuirea se referă la următoarele condiționalități:

BCAM 8 privind caracteristicile neproductive: Fermierii din UE vor trebui să mențină caracteristicile peisagistice existente pe terenurile lor, dar nu vor mai fi obligați să dedice o parte minimă din terenul lor arabil unor zone neproductive, cum ar fi terenurile în paragină. În schimb, ei pot alege, în mod voluntar, să mențină o parte din terenul lor arabil neproductiv – sau să creeze noi elemente de peisaj (cum ar fi garduri vii sau copaci) – și astfel să primească sprijin financiar suplimentar prin intermediul unui sistem ecologic pe care toate statele membre vor trebui să îl ofere în planurile lor strategice PAC. Toți fermierii din UE vor fi stimulați să mențină suprafețele neproductive benefice pentru biodiversitate fără a se teme de pierderea veniturilor.

GAEC 7 privind rotația culturilor: Fermierii din UE vor putea îndeplini această cerință alegând fie rotația, fie diversificarea culturilor, în funcție de condițiile cu care se confruntă și în cazul în care țara lor decide să includă opțiunea diversificării culturilor în planul strategic al PAC. Flexibilitatea de a realiza diversificarea culturilor în locul rotației culturilor va permite agricultorilor afectați de secetă periodică sau de precipitații excesive să respecte mai ușor această cerință.

GAEC 6 privind acoperirea solului în perioadele sensibile: Statele membre vor avea mult mai multă flexibilitate în stabilirea a ceea ce definesc ca perioade sensibile și a practicilor permise pentru a îndeplini această cerință, în funcție de condițiile lor naționale și regionale și în contextul creșterii variabilității meteorologice.

În plus față de aceste modificări specifice, Comisia propune ca statele membre să poată scuti anumite culturi, tipuri de sol sau sisteme de agricultură de la respectarea cerințelor privind cultivarea solului, acoperirea solului și rotația/diversificarea culturilor (respectiv GAECS 5, 6, 7). De asemenea, ar putea fi posibile derogări specifice pentru a permite aratul în vederea refacerii pajiștilor permanente din siturile Natura 2000 în cazul în care acestea sunt deteriorate din cauza prădătorilor sau a speciilor invazive (BCAM 9). Aceste derogări pot fi stabilite pentru întreaga perioadă a PAC în planurile strategice ale PAC. Ele ar trebui să fie limitate în ceea ce privește suprafața și stabilite numai în cazul în care se dovedesc necesare pentru a aborda probleme specifice. Comisia Europeană va revizui modificările necesare pentru a valida derogările și pentru a menține coerența cu obiectivele generale de mediu ale planurilor.

În cazuri extreme de condiții meteorologice nefavorabile care îi împiedică pe fermieri să lucreze în mod corespunzător și să respecte cerințele BCAM, statele membre pot, de asemenea, să introducă derogări temporare. Aceste derogări ar trebui să fie limitate în timp și să se aplice numai beneficiarilor afectați.

Pentru a se asigura că țările UE își pot adapta mai frecvent planurile strategice PAC la condițiile în schimbare, Comisia propune dublarea numărului de modificări permise în fiecare an.

Nu în ultimul rând, Comisia propune să scutească fermele mici, cu o suprafață mai mică de 10 hectare, de controalele și sancțiunile legate de respectarea cerințelor de condiționalitate. Acest lucru va reduce semnificativ sarcina administrativă legată de controale pentru micii fermieri, care reprezintă 65% din beneficiarii PAC.

Un diplomat al UE a declarat recent pentru Politico că măsurile ar anula moștenirea unui ecoactivism excesiv de zelos al unor persoane precum Frans Timmermans, fostul vicepreședinte al Comisiei și arhitect al „Green Deal”, care a părăsit Bruxelles-ul anul trecut pentru a se întoarce la politica națională în Olanda, țara sa natală.

Grupurile societății civile și parlamentarii ecologiști avertizează că această inițiativă ar anula puținele reforme de mediu care au fost adăugate în ultimii ani la politica agricolă comună (PAC), programul de subvenții agricole al UE, care consumă o treime din bugetul blocului comunitar, blocând banii contribuabililor în subvenționarea agricultorilor pentru a menține status quo-ul pentru anii următori.

„Ștergerea a zeci de ani de progrese treptate în direcția unei agriculturi sustenabile pentru preocupări electorale pe termen scurt este o greșeală uriașă, iar întreaga societate va plăti un preț ridicat”, a declarat Marco Contiero, responsabil cu campania pentru agricultură a Greenpeace UE.

„Fermierii se confruntă cu greutăți serioase, dar aceste propuneri nu fac mare lucru pentru a rezolva această problemă și nu fac decât să elimine unele dintre ultimele fărâme de protecție a mediului din politica agricolă a UE”, mai spune el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: