BNR va menține dobânda cheie neschimbată, la ședința de vineri. Economiști: Prudență, din cauza derapajului fiscal, creșterii viguroase a salariilor și incertitudinii geopolitice

Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR Sursa foto: Ilona Andrei

Banca Națională a României (BNR), care are acum o nouă conducere, va menține dobânda cheie neschimbată, la 6,5%, în ședința de politică monetară de vineri, se așteaptă economiștii unora dintre cele mai mari bănci.

Erste, banca-mamă a BCR, estimează că BNR este în modul „on hold” în așteptarea clarității fiscale.

„Decizia BNR privind rata dobânzii din 8 noiembrie este văzută pe scară largă ca un non-eveniment, majoritatea contribuitorilor la sondajul Bloomberg, inclusiv noi, așteptându-se la nicio schimbare”, arată economiștii Erste.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit lui, membri ai consiliului de administrație din Banca Națională fac apel la prudență, în contextul în care BNR a redus deja ratele în două ședințe consecutive în acest an și din cauza preocupărilor legate de derapajele fiscale. În plus, între timp, în planul actualizat privind nevoile brute de finanțare, guvernul vizează probabil un deficit bugetar mai mare. Analiștii spun că preocupările fiscale sunt susceptibile să domine dezbaterea din cadrul reuniunii Consiliului de administrație de vineri.

Și economiștii ING susțin că, după BNR ce a menținut ratele dobânzilor la ședința din octombrie, mediul actual îi va convinge pe factorii de decizie să mențină din nou ratele în noiembrie. Analiștii băncii susțin că „derapajul fiscal vizibil, creșterea viguroasă a salariilor și incertitudinile geopolitice sunt considerente-cheie care favorizează prudența”.

ING Bank se așteaptă la un deficit bugetar de 8% în 2024 și de 7% în 2025. „Între timp, în octombrie, guvernul a publicat planurile sale de ajustare fiscală pe termen mediu, care sunt în conformitate cu opinia noastră de lungă durată conform căreia deficitul va suferi doar mici ajustări în perioada imediat următoare, deoarece ciclul de investiții este în plină desfășurare. În timp ce ajustările proiectate nu cresc semnificativ nici după 2026-2027, acestea vor coincide și cu următorul ciclu electoral, care este până în prezent principala sursă de incertitudine și de risc de creștere pentru obiectivul guvernului de a atinge un deficit de 2,5% până în 2031”, arată banca.

Și analiștii UniCredit Bank se așteaptă ca BNR să rămână cu dobânda cheie în așteptare la 6,50% vineri, 8 noiembrie, din cauza nivelului încă ridicat al inflației și a necesității de a rămâne prudentă pentru a contrabalansa politica fiscală laxă.

Aceștia transmit că, în cursul reuniunii, BNR va aproba, de asemenea, Raportul asupra inflației din noiembrie 2024, care este probabil să includă o revizuire în creștere a previziunilor privind inflația globală pe termen scurt, deoarece nivelul real pentru septembrie 2024 a fost cu 0,4 puncte procentuale peste nivelul anticipat în august 2024. Principalele riscuri inflaționiste pe termen scurt vin din partea prețurilor la alimente și energie.

„Cel mai recent plan fiscal-structural pe termen mediu publicat de Ministerul Finanțelor include o reducere treptată a deficitului bugetar ESA în următorii șapte ani. Ajustarea fiscală planificată pentru 2025 se ridică la numai 0,9 puncte procentuale, deficitul ESA urmând să scadă la 7% din PIB (de la un nivel estimat de 7,9% din PIB în 2024). În cazul în care măsurile de corectare a deficitului de anul viitor includ impozite mai mari, este probabil ca acestea să fie transferate consumatorilor, crescând inflația anuală globală”, mai arată UniCredit.

Erste consideră că BNR va face următoarea reducere a ratei de dobândă în al doilea trimestru al anului 2025. „Perspectivele privind rata dobânzii depind de structura, calendarul și dimensiunea pachetului de consolidare fiscală așteptat pe scară largă, care ar trebui să fie prezentat de noul guvern după alegerile generale și prezidențiale. Cu condiția ca structura ajustării fiscale să slăbească presiunile cererii interne, BNR ar putea avea posibilitatea de a reduce ratele în primul trimestru. Cu toate acestea, este probabil ca unele dintre măsurile fiscale să aibă un impact inflaționist pe termen scurt”, arată banca.

ING preconizează, pentru 2025, un total de reduceri ale ratelor de 100 de puncte de bază, ceea ce va duce rata cheie la 5,50%.

UniCredit consideră că, cu o politică fiscală mai strictă în viitor, banca centrală va fi în măsură să efectueze mai multe reduceri ale ratei până la un nivel al ratei cheie de 5% la sfârșitul anului 2025, aliniindu-se tendinței globale de relaxare pentru a sprijini activitatea economică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.