BNR prognozează o inflaţie de 3,4% pentru finalul acestui an

BNR, banca nationala, banca centrala Sursa foto: BCR

Rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a-şi menţine tendinţa ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%, urmând să atingă nivelul de 2,8% la sfârşitul anului 2022, se arată în Raportul asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României.

„După o amplă creştere înregistrată în luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică şi a preţurilor combustibililor, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a-şi menţine tendinţa ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%. Această evoluţie este asociată exclusiv dinamicii componentelor exogene ale coşului de consum. Odată cu disiparea influenţelor temporare nefavorabile ale acestora la începutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei IPC este prevăzută să încetinească, urmând să atingă nivelul de 2,8% la sfârşitul anului 2022”, se spune în raport, potrivit Agerpres.

BNR menţionează că rata anuală a inflaţiei de bază este de aşteptat să-şi continue scăderea în prima parte a intervalului de proiecţie şi, ulterior, să se stabilizeze la nivelul de 2,7%, până la finele intervalului de prognoză. Contribuţia la rata anuală a inflaţiei IPC provenind din partea modificării impozitelor indirecte este estimată la 0,3 puncte procentuale la sfârşitul anului 2021 şi la 0,4 puncte procentuale la finele anului 2022.

Potrivit sursei citate, rata medie anuală a inflaţiei IPC va avea la rândul său o tendinţă ascendentă pe parcursul anului curent, atingând nivelul de 3,2% în decembrie 2021, după care este proiectată în reducere până la valoarea de 2,6% la finele anului 2022.

„Comparativ cu Raportul din noiembrie, rata anuală a inflaţiei IPC a fost revizuită în sens ascendent cu 0,9 puncte procentuale pentru sfârşitul anului 2021, pe seama tuturor componentelor coşului de consum, mai puţin preţurile volatile ale alimentelor. Pe parcursul anului viitor, revizuirea în sus provine dintr-o contribuţie mai ridicată din partea indicelui CORE2 ajustat, doar parţial contrabalansată de aportul mai redus al preţurilor combustibililor”, se arată în raport.

Conform BNR, contribuţia cumulată a componentelor de inflaţie exogene sferei de acţiune a politicii monetare – preţurile administrate, tarifele la energia electrică şi gazele naturale, preţurile volatile ale alimentelor (LFO), cele ale combustibililor, produselor din tutun şi băuturilor alcoolice – la rata anuală a inflaţiei IPC este previzionată în creştere semnificativă, de la o valoare aproximativ nulă în decembrie 2020 la 1,8 puncte procentuale la sfârşitul anului curent (nivel revizuit ascendent cu 0,6 puncte procentuale), ulterior urmând a se tempera până la 1,1 puncte procentuale la finele anului 2022.

Dinamica anuală a preţurilor volatile ale alimentelor este prevăzută a se poziţiona la finalul anului curent şi al celui viitor la nivelurile de 1,2% şi, respectiv, de 5,5%, în ipoteza înregistrării unor recolte agricole încadrate în proximitatea unei medii multianuale, atât în 2021, cât şi în 2022. Traiectoria pentru anul curent este marcată şi de efectele persistente ale recoltei abundente de legume şi fructe pe plan local şi la nivel european din a doua parte a anului 2020, valoarea ratei anuale pentru decembrie 2021 fiind revizuită descendent cu 2 puncte procentuale.

Totodată, BNR menţionează că traiectoria preţurilor administrate şi a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale prevede creşteri de 5,7% şi 2,0% la sfârşitul anului 2021 şi, respectiv, 2022. Cifra pentru finele anului curent a fost revizuită semnificativ în sus, cu 3,3 puncte procentuale, pe fondul majorării tarifului la energia electrică din ianuarie în contextul liberalizării acestei pieţe, preţul reflectând mai bine deteriorarea semnificativă a condiţiilor de pe piaţa en gros în ultimii ani. Creşterea amplă de preţ de la începutul anului reflectă şi faptul că majoritatea clienţilor aflaţi în regim reglementat nu optaseră la sfârşitul anului 2020 pentru o ofertă pe piaţa concurenţială, aceştia trecând automat în serviciul universal (menit să asigure continuitatea furnizării energiei electrice), tarifele de pe acest segment fiind, însă, în general, mai ridicate comparativ cu ofertele concurenţiale. În perioada următoare sunt anticipate o serie de corecţii descendente (evaluate a conduce la o reducere a tarifului de aproximativ 5%), date fiind ofertele mai atractive de pe piaţă în acest moment (comparativ cu serviciul universal), precum şi posibilitatea clienţilor de a beneficia retroactiv de acestea.

Dinamica anuală a preţurilor la combustibili este prognozată a reveni la valori pozitive începând cu trimestrul I al anului curent, pe fondul manifestării unui efect de bază substanţial, şi a atinge nivelul de 5% la sfârşitul anului 2021 şi de 1,4% la finele anului 2022. Valoarea pentru decembrie 2021 a fost reevaluată ascendent cu 2,4 puncte procentuale în contextul creşterilor recente ale cotaţiilor ţiţeiului.

Dinamica anuală a preţurilor produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice este proiectată la 5,1% la finele anului curent, nivel doar marginal mai ridicat decât cel din prognoza anterioară, şi la 4,4% la sfârşitul anului viitor. Traiectoria acestei categorii de preţuri este configurată pe baza legislaţiei în vigoare privind stabilirea nivelului accizelor aplicabile acestor produse, luând în considerare şi comportamentul operatorilor din acest domeniu privind rotunjirea în sus a preţului final în urma aplicării accizei.

Sursa foto: BCR

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: