Banca Națională a României (BNR) organizează zilele acestea la Pitești un nou eveniment în cadrul unei campanii mai ample de conștientizare a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial și niciodată returnat. Manifestarea, care se află în derulare, a cuprins o dezbatere academică și vernisajul unei expoziții denumită „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat – o creanță mai veche de un secol”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Tezaurul românesc: drept istoric vs. realitate geopolitică

Pe 11 martie, Centrul Universitar Pitești al Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București a găzduit o dezbatere sub titlul „Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – o creanță și un subiect de actualitate”.

Evenimentul a fost condus de Cristian Păunescu, Consilierul Guvernatorului BNR, în prezența unor oficiali locali, profesori, studenți, istorici și jurnaliști.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Cristian Păunescu a subliniat eforturile susținute ale BNR din ultimele decenii pentru recuperarea Tezaurului.

„Atitudinea noastră este de un optimism prudent care se bazează pe o serie de eforturi susținute pe care le-am făcut în ultimii 25 de ani privind recuperarea Tezaurului BNR de la Moscova și pe recunoașterea părții ruse că toate documentele noastre sunt autentice”, a precizat Cristian Păunescu.

„Este de datoria noastră să solicităm dreptul nostru real, cert și imprescriptibil privind creanța pe care o avem față de Rusia de peste un secol”, a mai spus acesta, subliniind importanța menținerii subiectului în atenția opiniei publice internaționale.

Expoziția “Tezaurul de aur al BNR” la Pitești

Începând cu 12 martie, la sediul Agenției BNR din Pitești, are loc vernisajul expoziției “Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României de la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”. Expoziția rămâne deschisă publicului până pe 30 aprilie 2025.

Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări care au început la Cracovia și Varșovia, apoi Viena, Bremen, Tel Aviv și au continuat anul trecut la Bruxelles, Washington DC, Chișinău și Sibiu.

Efortul de informare pe plan internațional a avut o primă concretizare în data de 14 martie 2024, când Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat rezoluția în care a invitat „Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă să includă revenirea tezaurului național românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relațiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părți.”