BNR a majorat dobânda cheie la 6,25%, peste așteptările analiștilor

BNR, banca nationala, banca centrala Sursa foto: BCR

Banca Națională a României (BNR) a majorat miercuri dobânda de politică monetară la 6,25%, respectiv cu 75 de puncte de bază, peste așteptările analiștilor care estimau în medie o creștere de 50 de puncte de bază la 6%. Aceasta este cea mai ridicată dobândă cheie din ultimii 12 ani. Este cea de-a șaptea majorare a dobânzii din acest an.

Astfel, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2022, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Majoritatea analiștilor și economiștilor-șefi din bănci se așteptau la o abordare secvențială din partea BNR, adică la o creștere a dobânzii cheie de 50 de puncte de bază, acum, la 6%, însă cei mai mulți dintre ei nu au exclus o majorare și mai puternică a dobânzii de politică monetară.

La ultima ședință de politică monetară, din 5 august, BNR a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%, sub așteptările unor analiști, care se așteptau la o creștere de un punct procentual.

Ce înseamnă o majorare de dobândă

Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.