Bloomberg: Statele Unite analizează sancțiuni asupra Băncii Centrale a Rusiei. Analist: Mișcarea ar fi “devastatoare” pentru țara care a atacat Ucraina

dolari-bani-Pexels

SUA analizează sancțiuni asupra băncii centrale a Rusiei, transmite Bloomberg, citând surse familiare cu subiectul. Mișcarea ar viza o mare parte din rezervele de 643 de miliarde de dolari pe care președintele rus Vladimir Putin le adunase înaintea unei invazii planificate a Ucrainei.

O decizie finală nu a fost luată, dar administrația Biden ia în considerare de urgență toate opțiunile în încercarea de a-l descuraja pe Putin de la o nouă devastare în Ucraina, au spus surse care au dorit să își păstreze anonimatul. SUA își propune să facă fiecare mișcare împreună cu aliații din Europa pentru un impact maxim.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate a Casei Albe a refuzat să comenteze.

Rusia a redus în mod constant dependența de valută străină, dar banca centrală deținea în continuare 16,4% din deținerile sale în dolari la sfârșitul lunii iunie 2021, conform ultimelor date oficiale, în scădere față de 22,2% cu un an mai devreme. Cota monedei euro a crescut cu 32,2%.

Decizia ar fi fără precedent pentru o economie de dimensiunea Rusiei. Pierderea accesului la fonduri în străinătate ar putea încătușa banca centrală, în timp ce încearcă să susțină rubla pe piața valutară prin vânzarea de valută. Intervențiile directe, anunțate la începutul acestei săptămâni, după ce Putin a ordonat armatei sale să atace Ucraina, marchează prima dată când aceasta este introdusă pe piață din 2014.

Mișcarea ar fi „devastatoare” pentru Rusia, potrivit lui Tim Ash, strateg la Bluebay Asset Management din Londra. „Am vedea prăbușirea rublei”, notează Bloomberg.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: