Deficitul bugetar al României va ajunge probabil în final sub ţinta prevăzută pentru acest an deoarece veniturile mai ridicate şi limitarea cheltuielilor au ajutat la îmbunătăţirea disciplinei fiscale a ţării, a afirmat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, într-un interviu acordat Bloomberg.
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 4,7% din PIB după primele 11 luni din acest an, faţă de 4,03% din PIB în perioada ianuarie – octombrie.
Veniturile au crescut cu aproape 18%, în timp ce cheltuielile au urcat cu 6% în primele 11 luni din 2021, potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Finanţelor. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este 7,13% din PIB.
După publicarea datelor privind deficitul de 4,7% din PIB la finalul lunii noiembrie, România are “o şansă bună” să încheie anul cu un deficit sub ţinta de 7,13% din PIB, a declarat ministrul Finanţelor, care a adăugat că încearcă să obţină o reducere a deficitului bugetar şi premisele sunt optimiste. „Aşa cum am spus în programul de guvernare, una dintre priorităţile planificatei consolidări fiscale o reprezintă eliminarea extravaganţelor fiscale şi reducerea deficitului”, susține acesta.
România s-a angajat să-şi reducă până în 2024 deficitul bugetar aproape de plafonul de 3% din PIB stabilit de UE.
Parlamentul ţării a aprobat săptămâna trecută bugetul pentru 2022 cu o ţintă de deficit de 5,8% din PIB, dar legea încă trebuie validată de Curtea Constituţională după ce opoziţia a contestat-o, şi trebuie semnată de preşedintele Klaus Iohannis înainte de a intra în vigoare.
Mai mult, Italia și Franța fac presiuni la Bruxelles pentru majorarea pragului permis de deficit, de 3%, și, de asemenea, solicită o nouă strategie pentru investiții și creștere economică.