Blocul Patria, din centrul Capitalei, va fi consolidat cu fonduri naţionale nerambursabile, anunță primarul general Nicușor Dan

blocul Patria, imobilul Patria, curățat de mesh-uri Imobilul Patria. fotografie realizată pe 9 octombrie 2023, la aproape o lună după ce a fost curățat de publicitate. Sursa foto: G4Media

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă luni că blocul ARO-Patria va fi consolidat cu fonduri naţionale nerambursabile. Aceasta este o clădire emblematică pentru arhitectura modernă din perioada interbelică şi pentru soluţia structurală a sălii de cinematograf, Cinema Patria, revoluţionară pentru acea dată şi a fost prima clădire modernistă din Capitală, fiind proiectată de arhitectul Horia Creangă, transmite News.ro.

Primarul Capitalei anunţă că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a aprobat încă patru proiecte depuse de Primăria Capitalei prin Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) pentru consolidarea a trei clădiri rezidenţiale şi o clădire monument istoric.

Este vorba despre imobilele aflate la următoarele adrese: – bd. Gheorghe Magheru nr. 12-14 sector 1, Bucureşti (Blocul ARO – Patria); – bd. Hristo Botev nr. 29, sector 3, Bucureşti; – str. Filitti nr. 5, sector 3, Bucureşti; – str. Dr. Joseph Lister nr. 1 sector 5, Bucureşti.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

”Construit în anul 1935, Blocul ARO – Patria din bdl. Gheorghe Magheru nr. 12-14, este o clădire emblematică pentru arhitectura modernă din perioada interbelică şi pentru soluţia structurală a sălii de cinematograf, Cinema Patria, revoluţionară pentru acea dată. A fost prima clădire modernistă din Capitală, fiind proiectată de arhitectul Horia Creangă”, precizează primarul.

Potrivit lui Nicuşor Dan, până la această dată, AMCCRS are aprobate pentru finanţare nerambursabilă din fonduri naţionale 67 de imobile care vor fi consolidate seismic în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS), dintre care 63 sunt clădiri rezidenţiale şi 4 sunt clădiri publice.

”Valoarea totală a investiţiilor este de aproximativ 2,15 miliarde de lei”, mai spune Nicuşor Dan.

Blocul ARO, după denumirea primită în 1929 de la Societatea “Asigurarea românească”, și devenit Patria, după 1935, atunci când a fost inaugurat cinematograful, este în prezent administrat de o asociație de 54 de proprietari, o parte dintre ei care nici nu mai locuiesc la adresa din Bd. Magheru 12-14. Imobilul simbol al Bucureștiului, care cuprinde 4 corpuri de clădire, dintre care cel mai înalt are 8 etaje, este încadrat ca monument istoric al Capitalei și are risc seismic I, conform ultimei expertize din 2019.

Imobilul ARO – Patria, de pe Bd. Magheru 12-14, afectat de cutremurul din 1977

Dincolo de glamour-ul epocii interbelice, clădirea ARO-Patria are un trecut întunecat, de care se leagă moartea inginerului Gheorghe Ursu, șeful de proiect al consolidării imobilului după cutremurul din 4 martie 1977. Gheorghe Ursu a fost persecutat de securitate și ucis în închisoare, după ce s-a împotrivit sistării lucrărilor de consolidare la clădirea Patria, din ordinul dictatorului Ceaușescu. La cutremurul din 1977, imobilul Patria a fost în precolaps, conform președintelui Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic „Re:Rise”, Matei Sumbasacu.

„După 1977, Gheorghe Ursu a fost repartizat ca șef de consolidări, iar inginerul a vrut să facă mult mai mult decât i s-a permis, iar la 4 iulie 1977 a fost acea ședință a lui Nicolae Ceușescu la care s-au interzis practic consolidările din București și momentul în care Gheorghe Ursu a decis să scrie la Europa Liberă, avertizându-i pe bucureșteni că nu sunt puși în siguranță în cazul unui cutremur. Există documente în acest sens, prima lui reacție a fost să i se permită să mai consolideze măcar doi stâlpi, s-a oferit să-i plătească din banii lui, a scris la Europa Liberă și asta i-a adus și moartea.

În prezent există niște stâlpi care au fost cămășuiți după 1977, până la etajul 1 sau 2, care însă nu i-au mărit rezistența”, a afimat Sumbasacu.

După 2005-2006, potrivit președintelui Asociației de proprietari, Ștefan Beca, s-au strâns documente, dar nu au fost continuate demersurile de consolidare. „Prin 2021-2022 am format grupuri cu proprietari, 5-6-10 proprietari, cu vizite la AMCRSS, erau porniți în consolidare și am convins o mulțime de vecini să mergem acolo pentru a afla detalii de consolidare. Colectasem vreo 60% din numărul total de semnături, dar legea era cu 100%, ceea ce era utopic, dar speram la schimbarea legislației și să se elimine unanimitatea și să fie 50+1 (așa cum este începând din august anul acesta).

Trigger au fost cele 10-15 imobile care sunt pe lista de consolidări ce au fost aprobate și finantate, și nu regăseam Patria, drept pentru care am cerut o audiență la domnul primar, însă ne-au dat în scris ce vrea să ne transmită și am primit o notificare cu procesul de-a lungul anului cu toate inițiativele, menționându-ne și interzicerea acestor mesh-uri, fără a expune finalul articolului din lege, care ne dă dreptul de a expune în continuare”, consideră președintele Asociației de proprietari ai blocului Patria, care se bazează pe interpretarea unui avocat consultat de asociație.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Vad va nimeni nu propune demolarea acestui imobil care numai monument istoric nu e!
    Aici nu va reusi o consolidare a acestui imobil.
    Trebuie facut unul nou!
    Nu am vazut in mari orase ale Europei un astfel de proiect.
    Nu exista nici tehnologie nici expertiza pentru reabilitare intetrală.
    Oricum Bucurestiul e varza dpv al constructiilor si nu se stie ce se mai poate intampla cu rezistenta sa la un viitor cutremur.
    😫

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.