Bill Gates, despre atitudinea unică folosită în anii ’70 pentru a dezvolta Microsoft: Mi-am concentrat viața doar pe o singură slujbă, totul era Microsoft/ La 20 de ani, nu credeam în weekend-uri și vacanțe

Bill Gates Sursa foto: Facebook, Wikipedia

Când Bill Gates a renunțat la facultate pentru a înființa Microsoft împreună cu Paul Allen, nu se gândea să devină miliardar sau să conducă o companie care acum este evaluată la peste 3 trilioane de dolari.

Bill Gates, pe atunci în vârstă de 20 de ani, avea o definiție mult mai „plictisitoare” a succesului, a spus el pentru CNBC Make It: „Pe atunci, era doar: Este codul meu foarte bun? Funcționează? Și poate această companie să arate lumii că aceste microcomputere sunt mari?”

La acea vreme, în 1976, obsedații de computere precum Gates și co-fondatorul Paul Allen erau considerați „pasionați” – dar credeau cu fervoare că o revoluție tehnologică era iminentă. „Era magia software-ului. Și am fost dispus să-mi concentrez viața, la 20 de ani, doar pe software, doar pe o singură muncă”, spune Gates.

Mai exact, acea sarcină era crearea de software de înaltă calitate care să facă publicul larg să îmbrățișeze cu adevărat calculatorul personal. „Fraza noastră era „un computer personal pe fiecare birou și în fiecare casă”, ceea ce sună plictisitor astăzi, dar pe atunci era complet nebunesc”, spune Gates, făcând referire la declarația de misiune pe care el și Allen o repetau adesea primilor angajați ai Microsoft.

Această concentrare intensă pe crearea celui mai bun produs posibil nu însemna că Gates nu era conștient că se puteau face și bani – de fapt, el a insistat asupra acestui lucru încă de la început. În faimoasa sa „Scrisoare deschisă către pasionați” din 1976, Gates a scris că utilizatorii trebuie să plătească prețuri corecte pentru a utiliza software-ul, astfel încât dezvoltatorii, precum el, să fie remunerați suficient de bine pentru a se asigura că pot lucra la crearea de software nou, de înaltă calitate, de care industria avea nevoie pentru a se dezvolta.

Mentalitatea singulară a lui Gates – „La cei 20 de ani ai mei, totul era Microsoft, tot timpul… viziunea mea asupra succesului era foarte mult centrată pe Microsoft”, spune el – a contribuit la propulsarea companiei în fruntea erei computerelor, făcându-l, în același timp, unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Valoarea sa netă actuală este de 128 de miliarde de dolari, conform estimărilor Forbes.

Astăzi, lui Gates îi place „să fie polimat și să învețe o mulțime de lucruri”, petrecându-și timpul liber citind despre subiecte precum biologia, fizica și știința climei, spune el.

Cum definește Gates succesul în prezent

Definiția personală a succesului pentru Gates „a evoluat cu siguranță” față de perioada tinereții sale, spune el.

În parte, Gates regretă concentrarea sa unică, care l-a împiedicat pe el – și pe angajații săi – să se bucure de un sentiment de echilibru între viața profesională și cea privată. Acum, el îi sfătuiește pe toți să „ia o pauză atunci când este nevoie”, le-a spus el studenților la ceremonia de absolvire a Universității Northern Arizona de anul trecut.

„Nu mai muncesc atât de mult acum”, a declarat recent Gates pentru Make It. „La 20 de ani, nu credeam în weekend-uri și vacanțe. Așa că am cam scăpat de sub control modul în care m-am forțat.”

Astăzi, ideea lui de succes, în vârstă de 68 de ani, se învârte în jurul unei întrebări diferite, spune el: „Adaug eu valoare netă lumii?” El s-a angajat să doneze „practic toată” averea sa masivă – în următorii 20 de ani, a spus el – prin inițiative precum Fundația Bill & Melinda Gates și grupul său de investiții în energie curată, Breakthrough Energy.

„Acum, îmi pot defini succesul în termeni de împuternicire a altor oameni pri] împărtășirea a ceea ce am făcut greșit, ceea ce am făcut bine și furnizarea resurselor mele pentru lucruri precum malaria sau schimbările climatice”, spune Gates.

El așteaptă cu nerăbdare să continue această activitate în următoarele câteva decenii, dacă sănătatea îi va permite, adaugă el: „Sunt foarte norocos că mă aflu într-o etapă diferită a vieții mele, dar încă pot simți că fac o diferență”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: