Bilanțul jaloanelor din PNRR pentru primul trimestru. Vîlceanu: Lucrurile arată bine, din 24 de jaloane au fost închise 11 până astăzi, iar azi și mâine se mai închid șase / Probleme din cauza cloud-ului guvernamental

Dan Vîlceanu Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Dan Vîlceanu a făcut, miercuri, bilanțul jaloanelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) atinse în primul trimestru din 2022.

Principalele declarații:

  • În ce privește jaloanele și țintele pentru luna martie, lucrurile arată bine. Din 24 de jaloane, au fost închise 11 până astăzi. Astăzi în ședința de Guvern au mai fost închise 5. Rămân șase să se închidă azi și mâine. Suntem acte care nu necesită întâlniri ale Guvernului, sunt strict proceduri interne în anumite ministere.
  • Rămân două care să fie închise în următoarele două săptămâni, la ministerul Cercetării, unde există câteva chestiuni sensibile în zona de cloud guvernamental, lucru care necesită o comunicare mai aplicată cu Comisia Europeană.
  • Primul jalon este la Ministerul Mediului, astăzi a fost adoptat în ședința de Guvern bugetul pentru Agenția Fondului de Mediu. Este inclus aici și acel program „Prima Conectare” – jalonul se referă la acest program.
  • Pe „valul renovării”, avem mai multe jaloane la ministerul Dezvoltării, se referă la ghidurile publicate deja în Monitorul Oficial, jaloanele fiind toate închise.
  • La Energie va fi lansat mâine apelul de proiecte pentru producția de energie din surse renegerabile.
  • La ministerul de Finanțe există două jaloane deja închise de anul trecut.
  • La ministerul Muncii am avut câteva jaloane. Reforma privind sustenabilitatea pilonului 2 de pensii – este o Ordonanță de urgență în vigoare deja de câteva săptămâni.
  • Astăzi am instituit instrumentul finnciar de fonduri pentru fondul de digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes, la ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
  • Este finalizat jalonul de la miniserul Antreprenoriatului și Turismului legat de organizațiile pentru managementul destinației.
  • Tot în colaborare cu MIPE și ministerul Antreprenoriatului am avut de închis un jalon privind planul de acțiuni pentru utilizarea patrimoniului cultural în vederea sporirii competitivității sectorului turismului din România.
  • Un alt jalon adoptat în guvern se referă la intrarea în vigoare a cadrului de reglementare pentru cicloturism.
  • Ministerul Justiției a avut un act normativ și a fost adoptat în Guvern referitor la intrarea în vigoare a hotărârii de aprobare a dezvoltării sistemului judiciar 2022-2025
  • Agenția Națională pentru Achiziții Publice a avut un jalon închis încă de anul trecut
  • La Educație sunt 3 jaloane care o să fie închise astăzi și mâine.

Întrebări și răspunsuri

Q: Toate jaloanele vor fi finalizate până mâine?

A: În ceea ce privește activitatea Guvernului, există 2 jaloane de la ministerul Cercetării care vor fi închise în următoarele două săptămâni.

Q: Care sunt consecințele?

A: Nu există consecințe. Jaloanele pe care trebuia să le închidem la martie se referă la cererea de plată pe care o vom depune în octombrie.

Q: Există dispută în coaliție referitor la modificarea listei cu cele 49 de spitale care urmează să fie modernizate din banii din PNRR. Ați primit o listă cu spitalele. De ce nu ați transmis lista la Comisia Europeană?

A: Nu există niciun fel de disensiune în coaliție legată de lista de spitale. În această perioadă, ministerul Sănătății are ca sarcină în PNRR să elaboreze criteriile de selecție a spitalelor selectate finanțate prin PNRR din această listă de 49. O discuție cu Comisia a avut loc acum. O discuție a fost despre posibilitatea adăugării pe listă a unor alte unități medicale. Este o discuție dintre ministerul Sănătății și Comisie. Nu am primit o listă de spitale, pentru că nici nu s-a făcut altă listă de spitale.

Q: Dacă România decide, după 2026, să nu mai continue reformele asumate prin PNRR, ar putea să existe vreo sancțiune din parteaComisiei Europene?

A: După 2026, printr-un singur mod poți să oprești reformele pe care ți le-ai asumat prin PNRR: practic să abrogi toate actele normative pe care le-ai elaborat în această perioadă Și sunt foarte multe. Nu cred că cineva își dorește așa ceva. România va arăta mult mai solid din punct de vedere economic după 2026. Aceste reforme sunt așteptate de oameni de foarte mult timp.

Q: Reforma pensiilor:  dacă în 2026 va exista voință politică pentru a renunța la acest procent de 9,4% din PIB, România ar putea să fie sancționată sau nu?

A: Nu se pune problema de sancțiuni. După 2026, PNRR nu este opozabil oricărei alte decizii pe care România o va lua la momentul acela.

Q: Vă rugăm să ne dați detalii despre cele două jaloane care nu au fost închise.

A: Primul este finalizarea analizei opțiunilor privind arhitectura cloud-ului guvernamental. Are legătură și cu alt proiect de lege pe care Ministerul Cercetării trebuie să îl elaboreze și să îl trimită la Parlament. Al doilea jalon se referă la lansarea cererii de propuneri privind sprijin sub formă de granturi pentru competențe digitale. Dacă faci un ghid care nu corespunde exact cu ce scrie în PNRR, riști, după ce ai cheltuit câteva sute de milioane de euro, acei bani să nu poată fi decontați din PNRR, ci să fie susținuți din bugetul de stat. Pe partea de cloud sunt mai multe legi, cel puțin două, care vor trebui să intre în vigoare în perioada următoare. Prin acest jalon trebuie finalizată analiza privind arhitectura cloud-ului guvernamental. Este o chestiune foarte complicată. Trebuie să reiasă modul în care este structurat și în care va arăta cloud-ul. Acel proiect de ordonanță se referea la instituții care fac parte din Ministerul Cercetării și care au un rol… care lucrează la această situație. Noi am avut săptămâna trecută un OUG de la Ministerul Cercetării prin care unitatea de implementare este la Autoritatea pentru Digitalizarea României, este clarificată situația acelui task-force.

Q: Ce fonduri europene sunt disponibile pentru finanțarea noului pachet de măsuri pentru populație?

A: Aștept să vedem pachetul de măsuri, este în elaborare. Când vom vedea care sunt punctual măsurile, vom putea spune cu cât finanțăm. Trebuie analizat dacă sunt eligibile.

Q: Când ar putea fi cheltuiți primii bani din PNRR?

A: Am încheiat acea procedură privind acordurile de finanțare aproape cu toate ministerele. După ce este semnat acordul, este o procedură prin care fiecare minister trebuie să completeze un formular pe care îl trimite pentru a putea lua banii din bugetul ministerului Invesitțiilor și să îi mutăm în bugetele fiecărui ministerul coordonator de reformă. Și după această procedură, de exemplu, putem trage banii pe Autostrada A3, în limita sumelor cheltuite după februarie 2020, așa cum prevede PNRR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: