Banca Centrală Europeană va reduce “probabil” dobânzile la reuniunea de politică monetară din 17 octombrie, a afirmat luni Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
În septembrie, rata inflaţiei în zona euro a scăzut sub ţinta BCE de 2%, iar inflaţia de bază ar urma să ajungă anul viitor aproape de 2%. Aşteptările pieţei indică o inflaţie sub 1,8% în 2025, chiar mai scăzută decât previziunile BCE, a declarat Villeroy, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, într-un interviu acordat publicaţiei La Repubblica.
Acesta a adăugat: “Toate acestea duc la o modificare a riscurilor. În ultimii doi ani, principalul nostru obiectiv a fost să ajunge la ţinta BCE de 2%. Acum trebuie să fim atenţi la riscul opus, de a nu îndeplini previziunile, din cauza creşterii slabe şi a unei perioade prea îndelungată de menţinere a politicii monetare restrictive”.
Imediat după ce BCE a redus dobânzile, la reuniunea din 12 septembrie, Villeroy a declarat că oficialii ar trebui să continue cu o abordare graduală, dar trebuie să fie atenţi la ţinta de inflaţie.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“Am susţinut în Consiliul guvernatorilor BCE să menţinem toate opţiunile pentru octombrie. Nu îmi voi schimba opinia astăzi şi nu voi abandona abordarea pragmatică, de la întâlnire la întâlnire”, a dat asigurări Villeroy.
Datele arată o deteriorare a activităţii economice în zona euro, iar investitorii se aşteaptă în proporţie de aproximativ 90% la reducerea dobânzilor în octombrie.
Întrebat dacă BCE ar putea extinde relaxarea politicii monetare, Villeroy a explicat că, dacă instituţia îşi îndeplineşte obiectivele, nu ar trebui să menţină dobânzile la un nivel care nu stimulează economia.
“Dacă anul viitor inflaţia se menţine la 2%, şi încă avem perspective slabe de creştere în Europa, nu vor exista motive la politica monetară să rămână restrictive”, a declarat Villeroy. Acesta a minimalizat riscurile la adresa inflaţiei în urma creşterii cotaţiilor ţiţeiului, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu.