Băncile globale au pierdut 459 de miliarde de dolari, în cea mai gravă prăbușire a sectorului financiar de la debutul pandemiei

banca

Investitorii au șters aproape o jumătate de trilion de dolari din valoarea acțiunilor băncilor din întreaga lume, în cea mai gravă prăbușire a sectorului financiar de la debutul pandemiei Covid-19, scrie Financial Times.

Acțiunile financiare s-au scufundat săptămâna aceasta, în timp ce consecințele prăbușirii Silicon Valley Bank s-au răspândit pe piețele globale. Băncile din SUA, Europa și Japonia au pierdut în mod colectiv 459 de miliarde de dolari din valoarea de piață până în prezent în această lună – scăderea de 16% este cea mai puternică prăbușire din martie 2020.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în SUA, unde indicele KBW Bank a pierdut 18% în martie. Indicele Stoxx 600 Banks din Europa a scăzut cu 15%, în timp ce indicele Topix al sectorului bancar din Japonia a scăzut cu 9%.

Eforturile de a stabiliza sistemul financiar și de a evita o panică mai amplă au avut un succes doar parțial. Acțiunile băncii californiene cu probleme First Republic au scăzut vineri după-amiaza cu peste un sfert, în ciuda unei infuzii de numerar de 30 de miliarde de dolari din partea băncilor de pe Wall Street, inclusiv JPMorgan Chase și Goldman Sachs.

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 8%, chiar și după ce joi a fost pusă la dispoziție o linie de credit de urgență de 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari) din partea băncii centrale elvețiene. Obligațiunile și swapurile pe riscul de credit ale creditorului cu sediul la Zurich se tranzacționau la niveluri de criză.

Piețele volatile au afectat chiar și băncile considerate mai puternice, unele dintre ele fiind afectate de randamentul titlurilor de trezorerie pe doi ani, care a scăzut în cel mai rapid ritm din 1987. Goldman a pierdut aproximativ 200 de milioane de dolari la biroul său de tranzacționare care se ocupă de produsele cu rata dobânzii, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune. Goldman a refuzat să comenteze.

Autoritățile de reglementare la nivel mondial au purtat discuții vineri seară pentru a discuta despre cum să calmeze temerile legate de sănătatea sistemului financiar, unele dintre ele concentrându-se asupra opțiunilor de stabilizare a Credit Suisse și a filialelor sale internaționale.

Executivi și membri ai consiliului de administrație al creditorului elvețian dezbat, de asemenea, viitorul băncii vechi de 167 de ani, care de ani de zile a oscilat de la o criză la alta.

„Este clar că trebuie să revizuim planul strategic”, a declarat o persoană implicată în discuțiile de urgență. „A fost o săptămână de nebunie. Ne uităm la tot ce se poate face. Nu există nimic care să fie tabu. Dar orice s-ar întâmpla, banca va supraviețui”.

O altă persoană de rang înalt din cadrul creditorului a declarat că trebuie să „reflecteze asupra diferitelor opțiuni de urgență pe care le avem”. „Avem o strategie bună, dar acum se pune întrebarea dacă condițiile de piață și sprijinul investitorilor îi vor acorda timpul necesar pentru a funcționa.”

Printre opțiunile luate în considerare se numără divizarea băncii și obținerea de fonduri printr-o ofertă publică a diviziei sale elvețiene, care este protejată, iar unitățile de gestionare a averilor și a activelor să fie vândute, au declarat cele două persoane. Cel mai probabil, acest lucru ar fi către rivalul UBS, deoarece guvernul și autoritățile de reglementare ar prefera ca acestea să rămână sub control elvețian.
Adăugând presiune asupra conducerii, unul dintre cei mai mari acționari ai băncii cere acum în mod public separarea unității naționale pentru a proteja deponenții, creditele ipotecare și întreprinderile mici.

„Este nevoie de măsuri drastice. Trebuie să existe o separare completă a sucursalei elvețiene. Trebuie să o izolăm acum, deoarece contagiunea se răspândește la ea”, a declarat Vincent Kaufmann, directorul executiv al Fundației Ethos, care reprezintă fondurile de pensii și instituțiile elvețiene care dețin până la 5% din acțiuni.

Banca națională izolată a Credit Suisse valorează de două ori mai mult decât întreaga capitalizare bursieră a grupului, potrivit estimărilor analiștilor.

„SNB [Banca Națională a Elveției] trebuie să intervină”, a adăugat Kaufmann. „Am primit câteva telefoane de la fonduri de pensii elvețiene care sunt foarte îngrijorate de expunerea lor și au redus-o.”

Alte propuneri care vor fi analizate în weekend includ accelerarea reducerilor la banca de investiții sau chiar închiderea ei în întregime, au adăugat oamenii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: