Băncile din Uniunea Europeană au devenit mai profitabile în trimestrul trei din 2021, depășind nivelul de dinaintea pandemiei

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Băncile din UE au devenit mai profitabile în trimestrul al treilea din 2021, sprijinul guvernamental din timpul pandemiei ajutându-le să-şi reducă nivelul creditelor neperformante, se arată în “Tabloul riscurilor” publicat luni de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Calitatea activelor s-a îmbunătăţit suplimentar, dar există temeri privind situaţia schemelor de garanţii publice şi a împrumuturilor care au beneficiat de moratoriu, din cauza incertitudinilor referitoare la răspândirea variantei Omicron a coronavirusului”, avertizează instituţia cu sediul la Paris.

„Profitabilitatea s-a stabilizat la nivelul de dinaintea pandemiei, iar majoritatea băncilor se aşteaptă la o creştere a riscurilor operaţionale, în principal ca urmare a riscurilor cibernetice ridicate”, apreciază Autoritatea Bancară Europeană.

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 20 de puncte de bază în trimestrul trei din 2021, la 2,1%, în timp ce rentabilitatea capitalului propriu, un indicator cheie al profitabilităţii, s-a situat la 7,7%, în creştere de la 2,5% în perioada similară din 2020, şi de la 5,7% în trimestrul trei din 2019.

De asemenea, în trimestrul trei din 2021 indicele capitalului de bază era de 15,4% din activele ponderate în funcţie de risc, în scădere cu 10 puncte de bază faţă de precedentele trei luni, dar peste nivelul cerut de autorităţilor de reglementare, a precizat EBA.

Rezultatele studiului vin în urma analizării datelor de la 131 de bănci care deţin peste 80% din activele sectorului bancar al UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: