Băncile centrale din Europa încep să majoreze dobânzile, pentru a ține inflația sub control. Ungaria și Cehia au dat startul, dar Polonia se menține pe poziții / Ce face BNR

euro-bani-Pixabay Foto: Pixabay

Cehia este a doua țară din Uniunea Europeană a cărei bancă centrală a decis o majorare a dobânzii cheie, pentru a menține inflația sub control, după ce și Ungaria a luat marți această decizie.

După ce la începutul pandemiei a redus dobânzile mai mult decât orice altă ţară din UE, Banca Centrală a Cehiei a majorat miercuri dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază până la 0,5%, în linie cu aşteptările analiştilor.

Decizia comitetului de politică monetară de la Banca Centrală a Cehiei vine la o zi după ce Ungaria a decis şi ea să majoreze dobânda de referinţă pentru a limita cea mai puternică creştere a preţurilor din UE. Banca centrală a Ungariei (MNB) a anunțat marți o majorare cu 0,30 de puncte a dobânzii de intervenție, la 0,9%, singura majorare din ultimul deceniu, justificată de riscurile inflaționiste, într-un context de normalizare economică post-Covid, scrie Le Figaro.

În timp ce unele din cele mai mari bănci ale lumii consideră că majorarea globală a inflaţiei nu este decât un fenomen trecător, unele din băncile centrale din ţările est europene cred că este nevoie de un răspuns imediat.

Polonia, în schimb, plănuiește să mențină rata dobânzii cheie aproape de zero până când economia sa va reveni pe deplin, a declarat miercuri guvernatorul băncii centrale din Polonia, Jerzy Zyzynski, spunând că țara ar trebui să renunțe la temerile inflaționiste. „Anul acesta și începutul anului 2022 sunt un test serios pentru economia noastră. Abordarea de așteptare, așadar, este tot ce pot vedea până când economia atinge niveluri pre-pandemice”, a spus el, potrivit Bloomberg.

În ceea ce privește România, probabilitatea unei majorări a ratei de dobândă de politică monetară încă de la sfârşitul acestui an este în creştere, dar această decizie depinde în primul rând de contextul internaţional şi în al doilea rând de evoluţia sectorului inflaţionist, este de părere Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

„Prognozele de inflaţie, cel puţin pentru perioada următoare pe România, pe indicele armonizat al preţurilor de consum, sunt de 2,9% media anuală pe 2021 şi de 2,8% media anuală pe 2022 şi 2023. Eu mă aştept ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară, dar să nu depăşească 2% la final de 2022 şi 2023. Practic, ROBOR-ul real va continua să se menţină la un nivel foarte scăzut, ceea ce este un impuls pentru investiţia atât în economia reală, cât şi în economia financiară. Ajungem la 2% la sfârşitul anului viitor”, a spus vineri Rădulescu, potrivit Agerpres.

Pe fondul relansării economice, inflația prinde avans în toată lumea. Rezerva federală american (Fed), ca și Banca Centrală Europeană (BCE), au apreciat recent însă drept „premature” majorarea dobânzilor și reducerea sprijinului pentru economie, cu scopul de a evita o supraîncălzire. Dar în Islanda, Brazilia sau Rusia băncile centrale au înăsprit deja politicile monetare, pentru a lupta cu inflația.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: