Banca Centrală Europeană menține nemodificată dobânda de referinţă, la cel mai redus nivel

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay Sursă foto: Pixabay

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de referinţă, la cel mai redus nivel din istorie, transmite AFP, conform Agerpres. De asemenea, BCE a confirmat că programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) se va încheia la sfârşitul lunii martie 2022.

La fel ca şi la reuniunea din luna decembrie 2021, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

“În sprijinul ţintei sale simetrice a inflaţiei de 2% şi în concordanţă cu strategia sa de politică monetară, Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa că inflaţia atinge nivelul de 2% mult înainte de sfârşitul orizontului său de proiecţie şi de o manieră durabilă pentru restul orizontului de proiecţie şi va considera că progresele realizate la nivelul inflaţiei de bază sunt suficient de avansate pentru a fi în concordanţă cu stabilizarea inflaţiei la nivelul de 2% pe termen mediu. Aceasta poate implica, de asemenea, o perioadă tranzitorie în care inflaţia se situează moderat deasupra ţintei”, a informat BCE într-un comunicat de presă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a informat că în primul trimestru din acest an va efectua achiziţii nete de active în cadrul PEPP într-un ritm mai redus decât în trimestrul precedent iar achiziţiile nete de active în cadrul PEPP vor înceta la sfârşitul lunii martie 2022. Pe de altă parte, Consiliului guvernatorilor subliniază că, în condiţii caracterizate de tensiuni, flexibilitatea va rămâne un element al politicii monetare ori de câte ori ameninţările la adresa transmisiei politicii monetare pun în pericol asigurarea stabilităţii preţurilor. În acest context, “achiziţiile nete în cadrul PEPP ar putea fi, de asemenea, reluate, dacă este necesar, pentru a contracara şocurile negative asociate pandemiei”, subliniază BCE.

În ceea ce priveşte programul de achiziţionare de active (asset purchase programme – APP), Consiliului guvernatorilor a decis că achiziţiile lunare nete efectuate în cadrul APP se vor ridica la 40 de miliarde euro în trimestrul II 2022 şi la 30 de miliarde euro în trimestrul III 2022.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: