Creditorii din Germania ar trebui să evite să facă promisiuni multianuale acţionarilor, în pofida profiturilor ridicate înregistrate în 2022, deoarece perspectivele economice se înrăutăţesc, a declarat pentru Reuters Joachim Wuermeling, membru al Board-ului Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank).
El se alătură astfel supervizorilor Băncii Centrale Europene care cer băncilor să-şi conserve capitalul – un mesaj ce i-a iritat pe bancheri, care încearcă să-i atragă pe investitori, într-un moment în care scad acţiunile în sectorul bancar.
“Avertismentul nostru fundamental faţă de bănci vizează promisiunile pe termen mediu faţă de investitori privind plata dividendelor”, a explicat Wuermeling, care este şi membru al Consiliului de supervizare al BCE.
Acesta a adăugat: “Dacă eşti obligat prin astfel de promisiuni, chiar dacă mediul economic se schimbă radical, eşti într-o situaţie dificilă”.
Băncile au raportat profituri impresionante şi au anunţat dividende şi răscumpărări de acţiuni, în urma majorării dobânzilor şi a boom-ului tranzacţionării, după mai mult de un deceniu de rezultate slabe.
Grupul bancar italian UniCredit va recompensa anul acesta acţionarii cu 3,75 miliarde de euro şi s-a angajat să menţină acest nivel şi în 2023, sfidând astfel îndrumările venite de la BCE.
În Germania, unde Bundesbank se aşteaptă la recesiune anul viitor, Deutsche Bank vrea să majoreze dividendele viitoare cu 50%, ca parte a planului de a distribui opt miliarde de euro până în 2025, în timp ce Commerzbank ar urma să plătească anul viitor primele dividende din 2020.
Wuermeling a apreciat că băncile din Germania au majorat modest recompensele pentru acţionari şi majoritatea ar trebui să gestioneze prezervarea capitalului de bază, chiar şi după majorarea dividendelor. Însă, oficialul a avertizat că profiturile din acest an nu ar trebui să ducă la “indolenţă”.
“Anul viitor ar putea fi mai dificil, de aceea sfătuim să fie menţinut capitalul în bănci, astfel încât să fie disponibil pentru a compensa orice pierderi. Actuala situaţie, care este încă bună, nu ar trebui să ducă la indolenţă”, a explicat Wuermeling.
El a adăugat că Bundesbank “nu este încântată” de decizia BCE de a amâna implementarea reglementărilor Basel III până în 2025, dar a apreciat că este doar “o deviere temporară” de la standardele convenite pe plan global.
UE intenţionează să finalizeze transpunerea acordurilor internaţionale Basel III în legislaţia UE. Acordurile Basel III au fost încheiate de UE şi de partenerii săi din G20 în cadrul Comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară, cu scopul de a spori rezilienţa băncilor la eventualele şocuri economice.
Basel III cuprinde o serie de măsuri menite să consolideze standardele de reglementare prudenţială, supravegherea băncilor şi gestionarea riscurilor în sectorul bancar ca răspuns la criza financiară mondială din 2007 – 2008.