Banca Centrală a Cehiei a crecut rata dobânzii de referință cu 0,75%, măsură care a luat total prin surprindere piața valutară

Praga, Cehia Sursa foto: Pexels / jeshootscom

Banca Naţională a Cehiei (CNB) a adoptat joi o majorare peste aşteptări a dobânzii de politică monetară, devenind cea mai agresivă bancă centrală din Uniunea Europeană în lupta împotriva inflaţiei, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

CNB a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 1,5%, aceasta fiind cea mai importantă majorare a costului creditului adoptată după 1997. Toţi analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o înăsprire a politicii monetare cu 50 de puncte de bază.

În luna august a acestui an, inflaţia în Cehia a urcat la 4,1%, în condiţiile în care ţinta avută în vedere de Banca Centrală este de 2% plus/minus un punct procentual.

„Presiunile inflaţioniste sunt atât de mari încât Consiliul de Administraţie de la CNB a decis să trimită un semnal puternic pieţei şi economiei locale”, susţine Marek Drimal, analist la Societe Generale SA.

Banca Naţională a Cehiei este doar una dintre cele două instituţii monetare din Uniunea Europeană care au început să înăsprească politica monetară, alături de Banca Naţională a Ungariei, care săptămâna trecută a decis să majoreze dobânda de bază cu 15 puncte de bază.

Decizia anunţată joi de CNB este una care contravine apelurilor venite din partea Guvernului, care a apreciat că banca centrală nu ar trebui să majoreze costul creditului, de teamă că înăsprirea politicii monetare ar putea submina revenirea economiei.

„Acum nu avem nevoie să sugrumăm economia prin aderarea cu stricteţe la doctrinele din manuale”, a reacţionat joi ministrul ceh al Finanţelor, Alena Schillerova.

Cu toate acestea, subiectul creşterii preţului locuinţelor, meselor la restaurante şi serviciilor domină dezbaterile din Cehia, o ţară unde consumatorii se bazează în mod tradiţional mai mult pe economisire decât pe împrumuturi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: