Banca Angliei a crescut dobânda cheie cu jumătate de punct procentual, la cel mai ridicat nivel de la începutul crizei financiare globale din 2008 / Marea Britanie ar putea fi deja în recesiune

uk, Marea Britanie Sursa foto: Pexels

Banca Angliei (BoE) a operat a doua majorare consecutivă de jumătate de punct procentual a ratei dobânzii în lupta sa pentru a reduce inflația, în timp ce trei oficiali au făcut presiuni pentru ca instituția să se alăture colegilor săi de la nivel mondial și să acționeze într-un ritm și mai rapid, scrie Bloomberg.

Mutarea dobânzii la 2,25% a fost susținută de cinci dintre cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară, inclusiv guvernatorul Andrew Bailey, în timp ce unul a votat pentru o mișcare mai mică. A fost a șaptea majorare consecutivă, oficialii votând pentru înăsprirea politicii la fiecare ședință din decembrie.

Măsura duce rata de referință a BoE la cel mai ridicat nivel de la începutul crizei financiare globale din 2008. Cu toate acestea, Comitetul de politică monetară, format din nouă membri, s-a abținut de la abordarea și mai agresivă adoptată de omologii de la Banca Centrală Europeană și de la Rezerva Federală a SUA.

Creșterea de 0,5 puncte procentuale a băncii, la 2,25%, a fost mai mică decât se așteptau unii economiști.

Inflația – ritmul în care cresc prețurile – se află în prezent la cea mai ridicată rată din ultimii aproape 40 de ani, de 9,9%, ceea ce face ca multe persoane să se confrunte cu dificultăți.

De asemenea, se preconizează că prețurile vor crește în octombrie, în ciuda unui plan guvernamental de limitare a creșterii prețurilor la gaze și electricitate pentru gospodării și întreprinderi.

Creșterea ratelor dobânzilor face ca împrumuturile să fie mai scumpe, ceea ce ar trebui, teoretic, să încurajeze oamenii să cheltuiască mai puțin și să reducă prețurile.

Marea Britanie ar putea fi deja în recesiune

Banca centrală prognozase anterior că economia va crește în actualul trimestru financiar, dar acum crede că aceasta se va contracta. Astfel, BoE a anunțat că se așteaptă acum ca produsul intern brut al Marii Britanii să scadă cu 0,1% în al treilea trimestru al anului, față de prognoza din august de creștere de 0,4%. Acest lucru ar marca un al doilea trimestru consecutiv de scădere, consolidând temerile că economia intră în recesiune.

Banca a declarat că sărbătorile bancare legate de înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a au diminuat creșterea economică. În iulie a avut loc o revenire mai mică decât se aștepta în urma vacanței bancare din iunie pentru a sărbători Jubileul de platină al reginei, a spus aceasta.

Vacanța bancară suplimentară din septembrie pentru funeraliile de stat ale reginei ar fi, de asemenea, un factor de încetinire a creșterii, a adăugat instituția.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: