Azerbaidjanul susține că va dubla exporturile de gaze către UE în următorii ani

gaze, energie, electricitate, gazprom, gazoduct, criza energetica Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Aprovizionarea cu gaze azere către Europa va atinge cel puțin 18 miliarde de metri cubi până în 2027, a declarat președintele din Azerbaidjan Ilham Aliyev, informează Interfax.

„În conformitate cu memorandumul semnat cu Uniunea Europeană, plănuim să ne dublăm cel puțin exporturile de gaze către UE în următorii ani. Aprovizionarea a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2021, ceea ce înseamnă că va ajunge la cel puțin 18 miliarde. metri cubi sau poate mai mult în 2027”, a spus Aliyev într-un interviu acordat canalelor TV azere din Praga.

Azerbaidjanul va crește oferta de gaze către Europa cu 30 %-40 %, până la 11,5 miliarde de metri cubi în 2022, comparativ cu 2021, a spus el.

Azerbaidjanul începe să dezvolte noi zăcăminte de gaze și crește producția la cele existente, a spus el.

“În același timp, utilizarea energiei regenerabile în Azerbaidjan ne va permite să creăm rezerve substanțiale de gaze. Este ușor să ne evaluăm potențialul de export de gaze dacă creștem eficiența infrastructurii energetice și reducem pierderile”, a spus Aliyev.

Azerbaidjanul va exporta atât hidrocarburi, cât și electricitate în Europa, a spus el. „Se elaborează un program specific pentru atingerea acestui obiectiv [exporturile de energie electrică], dar, poate, este prea devreme să vorbim despre asta. Sperăm că vom face progrese mari în acest domeniu în următoarele șapte până la șase luni. Deci, Azerbaidjan va fi un partener energetic important nu doar pentru Europa, ci și pentru întreaga lume”, a spus Aliyev.

Capacitatea de export de gaze a Azerbaidjanului este de 8 miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea de a crește această cifră la 10 miliarde de metri cubi. Acest volum este prea mic, în condițiile în care cererea europeană anuală este de 400 de miliarde de metri cubi, a declarat pentru NEWS.am Armen Manvelyan, expert în probleme de securitate internațională.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: