Avertisment de la Banca Reglementelor Internaționale: Creşterea datoriei guvernamentale pe fondul mai multor alegeri majore ar putea afecta pieţele financiare

afaceri statistica calculator Sursa foto: Dreamstime.com

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) a avertizat că majorarea datoriei guvernamentale pe fondul mai multor alegeri majore din acest an ar putea afecta pieţele financiare mondiale, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Numită banca centrală a bancherilor centrali, BRI a spus că economia mondială este pe cale de ”o aterizare lină” de care mulţi economişti s-au îndoit atunci când ratele dobânzilor au crescut, dar a spus că factorii de decizie, în special politicienii, trebuie să fie atenţi.

Datoria guvernamentală globală este deja la niveluri record, iar alegerile, de la votul prezidenţial din SUA din noiembrie, la alegerile recente din Mexic şi Africa de Sud, până la scrutinurile din Franţa şi Marea Britanie, toate prezintă riscuri.

Directorul general al BIS, Agustin Carstens, a declarat că ratele dobânzilor nu vor reveni la niveluri ultra-scăzute şi presiunile asupra costurilor din cauza îmbătrânirii populaţiei, schimbările climatice şi reconstrucţia capacităţilor de apărare, planurile de stimulare economică şi o creştere generală a protecţionismului ar putea perturba pieţele sensibile.

”Pot să vă surprindă fără prea multă preaviz”, a spus Carstens reporterilor, în timp ce BRI şi-a publicat raportul anual, subliniind turbulenţele de pe pieţele Marii Britanii în urma planurilor bugetare ale prim-ministrului de atunci, Liz Truss, care au pus unele fonduri de pensii în pericol de colaps.

Pe lângă preocupările persistente cu privire la nivelul datoriei SUA, prima de risc pentru datoria franceză a crescut în această lună la cel mai ridicat nivel de la criza din zona euro din 2022, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate, care ar putea aduce la guvernare un guvern de extrema dreaptă.

Carstens a spus că BRI nu nominalizează ”un guvern sau altul”, dar că mesajul este clar.

”Ele (guvernele) trebuie să întrerupă creşterea datoriei publice şi să accepte că ratele dobânzilor ar putea să nu revină la nivelurile ultra-scăzute de dinainte de pandemie. Avem nevoie de o bază solidă pe care să construim”, a spus el.

Cu toate acestea, aspectul pozitiv este că băncile centrale ţin sub control inflaţia care a atins maxime ale ultimelor decenii, după pandemia de COVID-19 şi apoi invazia Rusiei din 2022 în Ucraina, care a tulburat pieţele de mărfuri.

”Comparativ cu anul trecut, trebuie să spun că suntem într-un loc mult mai bun”, a spus fostul guvernator al băncii centrale mexicane.

Deşi Carstens a spus că băncile centrale merită laude pentru că au parcurs o cale dificilă, care ar fi putut duce la un val de recesiuni, el a adăugat că trebuie să persevereze, asemănând lupta împotriva inflaţiei cu un tratament cu antibiotice pentru a combate o boală.

El a descris un scenariu ”extrem”, în care inflaţia creşte din nou şi băncile centrale trebuie să crească în continuare dobânzile. Dar nu asta se aşteaptă BRI.

Cu toate acestea, unele lucruri vor fi esenţiale, inclusiv preţurile bunurilor şi serviciilor, care, în raport cu bunurile de bază, rămân cu mult sub tendinţa pre-pandemică în multe ţări.

Salariile reale în raport cu costul acelor bunuri şi servicii au pierdut, de asemenea, teren în timpul amplificării inflaţiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.