Compania de Drumuri și UMB pot semna contractele de execuție pentru cele trei loturi ale Autostrăzii Focșani – Bacău dacă până la sfârșitul zilei nu se depun contestații, luni 5 decembrie fiind ultima zi din cele zece zile pe care le prevede legea în care se pot depune contestații. Practic, cu o rezervă de 2-3 zile pentru „data poștei” până la sfârșitul săptămânii, CNAIR poate începe procedurile pentru atribuirea contractelor de aproape 7 miliarde lei.
CNAIR a anunțat rezultatele licitației pentru secțiunea Focșani – Bacău pe 25 noiembrie, urmând ca în scurt timp să fie desemnați câștigătorii/câștigătorul și pentru ultimele trei loturi din Autostrada Moldovei, segmentul Bacău – Pașcani, unde se pare că tot UMB a avut cele mai bune oferte. Deși secțiunea Bacău – Pașcani a fost lansată în licitație înaintea secțiunii Focșani – Bacău, a avut 23 de oferte, în timp ce pentru segmentul Focșani – Bacău CNAIR a primit 12 candidaturi, deci pentru ultimele trei loturi ale A7 Comisia de Evaluare are nevoie de mai mult timp pentru analiză.
Totodată, cel mai probabil până la sfârșitul lunii, Guvernul va aproba exproprieri de 34 de milioane de lei pentru execuția celor trei loturi ale Autostrăzii Focșani – Bacău. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost aprobat și publicat de Ministerul Transporturilor și cuprinde peste 11.000 de imobile cu o suprafață de peste 15 milioane metri pătrați.
„Aprobarea amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Focşani – Bacău”, prevăzut în anexa nr. 1, la prezenta hotărâre, conform variantei finale a studiului de fezabilitate; Aprobarea declanșării procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Focşani – Bacău”, situate pe raza municipiului Focșani și a localităților Vânători, Odobești, Garoafa, Bolotești, Țifești, Mărășești, Panciu, Movilița, Pufești, Păunești, Ruginești și Adjud din județul Vrancea, și a localităților Sascut, Valea Seacă, Orbeni, Parava, Răcăciuni, Cleja, Faraoani și Nicolae Bălcescu din județul Bacău.
Aprobarea listei cuprinzând imobilele proprietate privată supuse exproprierii, proprietarii sau deținătorii acestora, așa cum rezultă din evidențele unităților administrativ teritoriale, precum și sumele individuale estimate de către expropriator, aferente justelor despăgubiri în cuantum total de 34.551.578,54 lei, pentru un număr de 11.312 imobile proprietate privată, în suprafață totală de 15.292.671 mp., reprezentând teren cu sau fără investiții, prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre”, arată documentul.
Pentru secțiunea Focșani – Bacău, durata de execuție este de 30 de luni, inclusiv pentru cel mai lung lot al întregii Autostrăzi a Moldovei A7, lotul Domnești Târg – Răcăciuni de 39 de kilometri. Contractele pot fi semnate până la sfârșitul anului doar dacă nu se depun contestații.
„ASOCIEREA SPEDITION UMB SRL – SA&PE CONSTRUCT SRL – TEHNOSTRADE SRL a câștigat contractele pentru toate cele 3 loturi ale Autostrăzii FOCȘANI – BACĂU (95,9 km).