Autoritatea Vamală Română, instituție ruptă din ANAF, va avea peste 3.000 de posturi

vama, directia vamilor, anaf Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al Haddad

Autoritatea Vamală Română (AVR), instituție înființată prin ruperea Direcției Generale a Vămilor de ANAF și reorganizare, va avea 3.060 de posturi, în creștere de la cele peste 2.600 de posturi în prezent, și va fi împărțită în șapte direcții principale, arată un proiect pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor Publice.

Astfel, la nivel central, vor funcționa următoarele direcții:

  • Direcția Juridică,
  • Direcția buget și contabilitate,
  • Direcția organizare și resurse umane,
  • Direcția achiziții, investiții și administrare servicii,
  • Direcția generală proceduri vamale și în domeniul produselor accizabile;
  • Direcția generală managementul riscului/investigații vamale;
  • Direcția generală coordonare control vamal

La nivel regional vor funcționa direcții regionale vamale. În subordinea direcțiilor regionale vamale funcționează birouri vamale de interior și de frontieră. În subordinea birourilor vamale funcționează puncte vamale de interior și de frontieră.

„Numărul maxim de posturi al Autorității este de 3060 posturi, inclusiv preşedintele, vicepreşedintele, şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor, diferența suplimentară de posturi față de cele alocate până în prezent structurilor vamale, necesare pentru constituirea structurilor funcționale ale Autorității, urmând a fi acoperită din posturile vacante existente la nivelul ANAF, numărul maxim de posturi al ANAF urmând a fi diminuat corespunzător”, arată nota de fundamentare.

Reamintim că Autoritatea Vamală Română este o nouă instituție, înființată printr-o lege votată în Parlament în 13 octombrie, în plină criză politică, și va fi controlată de PSD. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 9 noiembrie.

Autoritatea Vamală Română va scoate vămile din administrarea ANAF și le va reuni într-o instituție de sine stătătoare, aflată în subordinea Ministerului Finanţelor şi cu un președinte numit de premier, la propunerea Ministrului Finanțelor, potrivit legii.

Legea a fost inițiată în 2019 de Eugen Teodorovici, pe atunci senator PSD, și votată la 13 octombrie de majoritatea PSD-PNL-UDMR. Singurii care s-au opus au fost deputații USR.

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit în funcția de președinte al Autorității Vamale Române pe Bogdan Lari Mihei, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Bogdan Mihei a fost șeful Vămii Otopeni în trecut și e considerat un apropiat al lui Bogdan Stan, fostul şef al ANAF şi actual consilier la Curtea de Conturi promovat de Liviu Dragnea.

Bogdan Mihei a fost numit vicepreşedinte ANAF si coodonator al activităţii Direcţiei Generale a Vămilor în 2 aprilie 2018, în perioada când Liviu Dragnea era la apogeul puterii în PSD. Surse din ANAF au declarat la acel moment pentru G4Media.ro că Mihei şi familia sa au relaţii extrem de apropiate cu Bogdan Stan. Soţia lui Bogdan Mihei era consilier la cabinetul lui Bogdan Stan de la Curtea de Conturi, potrivit declaraţiei de avere a acesteia. Numirea lui Bogdan Mihei la şefia vămilor din România s-ar fi făcut atunci în ciuda opoziţiei ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi al preşedintelui ANAF, Ionuţ Mişa, au mai declarat pentru G4Media.ro surse din ANAF.

Noua instituție va avea o putere uriașă, dat fiind că va gestiona toate vămile interne – unul dintre sistemele cunoscute în lumea finanțelor pentru gradul ridicat de corupție și pentru sumele consistente de bani negri produse.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Vai, ce surpriza!
    7 posturi de Directori Generali in Directiile AVR!
    21 posturi de Directori Adjuncti sau Ajunsi.
    100 posturi de sefi serviciu /birou.
    Restul, bagatori de seama!
    Si digitalizarea unde este cu 3060 de oameni?
    Asa structura stufoasa?
    Pariez ca va fi mare batalie politica pentru ocuparea tuturor posturilir si functiilor!
    Cel mai mare concurs de pile de la Revolutie incoace!
    Legal ar trebui sa fie concurs pe pist.
    Astept investigatiile Recorder.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.