Audi întrerupe producția unei serii de modele din cauza lipsei de piese cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia. Automobilwoche raportează că producătorul din Ingolstadt a trimis o scrisoare dealerilor europeni prin care le anunță că producția diferitelor modele va fi oprită pentru zile sau săptămâni.
Scrisoarea spunea că Q4 e-tron, A4, A5, A6, A7, TT, Q7 și Q8 sunt deosebit de afectate, iar compania a avertizat dealerii cu privire la „timpii de livrare semnificativ mai lungi” pentru aceste modele.
Producția va fi reluată pentru e-tron GT și R8 pe 28 martie și pentru A6 și A7 pe 4 aprilie. Se pare că un singur schimb de producție va fi reluat pentru A4 și A5 la Ingolstadt pe 4 aprilie, iar al doilea schimb revenind săptămâna următoare.
Se pare că producția limitată va fi reluată pentru Q4 e-tron, TT și Q8 până la mijlocul lunii aprilie.
Alte modele Audi precum A1, A3, Q5 și A8 sunt afectate doar într-o mică măsură, deși Audi a spus dealerilor că nu toate variantele de motor sunt disponibile.
Mai mulți producători de automobile se aprovizionează cu cablaje de la furnizori precum Leoni, Fujikura și Nexans din Ucraina, datorită proximității geografice a țării de fabricile lor, plus costurile mai mici cu forța de muncă calificată.
Potrivit Reuters, cablajele sunt cea mai critică componentă auto exportată către Uniunea Europeană din Ucraina, reprezentând aproape 7% dintre toate importurile acestui produs
Într-o mașină sunt adunați circa 5 km de cabluri și sunt unice pentru diferitele modele de vehicule. Furnizorilor le-ar putea dura luni de zile să mărească capacitatea de producție în alte regiuni.
Grupul Volkswagen a încercat să obțină cablaje suplimentare din România, Ungaria, Tunisia, Maroc, Mexic și China, deși marca sa Skoda a declarat săptămâna aceasta într-o prezentare a veniturilor din 2021, furnizorul său ucrainean a reluat producția.
Nu numai Ucraina se bazează producătorii de automobile pentru componente. Rusia este al treilea furnizor de nichel din lume, folosit în bateriile vehiculelor electrice. Țara produce, de asemenea, 40% din paladiul mondial.