Asociații de producători agricoli: Dacă Guvernul va introduce TVA zero la alimentele de bază, s-ar vedea o scădere nesemnificativă a prețului la raft. Au mai fost reduceri de TVA și în trecut și nu s-au văzut diferențe 

supermarket, magazin, mâncare, alimente sursa foto: Pixabay.com

Guvernul Ciucă discută introducerea unei cote TVA zero la alimentele de bază (de la 9% în acest moment), au declarat pentru Economedia.ro surse guvernamentale. În acest context, reprezentanții a mai multor asociații din România au declarat pentru Economedia că, în cazul în care Guvernul ar lua această măsură, s-ar vedea o scădere nesemnificativă a prețului la produsele la raft.

Sorin Minea, vicepreședintele Romalimenta, spune că prețurile ar putea rămâne aceleași, cu scăderi nesemnificative. Însă, înainte ca această măsură să fie adoptată, ar trebui foarte bine definite produsele alimentare care se încadrează în coșul de cumpărături de bază.

„În mod precis va însemna pâine, nu știu dacă și patiserie, va însemna carne, dar nu știu dacă și preparate din carne, va însemna lapte, dar nu știu dacă și brânzeturi. Este foarte greu să vă spun. Dacă această măsură se va aplica pentru pâine și produse de panificație, carne și procesate din carne, inclusiv pui și pește, lapte și produse lactate, atunci aceste produse își vor păstra prețurile în continuare pe piață, chiar dacă sunt majorările actuale pe curent și gaze. Nu va însemna o micșorare a prețului pe piață pe trendul actual. În general, prețul va rămâne aceleași, scăderi nesemnificative”, explică Sorin Minea, vicepreședintele Romalimenta, pentru Economedia.

„Au mai fost reduceri de TVA și în trecut și nu s-au văzut diferențe de prețuri la raft. România are oricum nevoie de o reformă bugetară, dar și administrativă. Avem cheltuieli foarte mari. Noi asigurăm 42% din cheltuielile lunare, iar 58% vin din importuri externe. Noi suntem exportatori de materie primă, noi importăm produs finit. În afară de faptul că venim cu foarte multe constrângeri, nu facem nimic, iar constrângerile înseamnă cheltuieli”, spune și Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

În același timp, Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, este de părere că o astfel de măsură ar fi bună doar în cazul în care guvernul ar veni cu o altă lege prin care să constrângă supermarketurile să nu introducă un adaos comercial mai mare. Acesta a spus că, din experiența anilor trecuți, prețurile produselor ar scădea la raft, însă după o lună supermarketurile ar putea crește adaosul comercial.

„Din punctul meu de vedere, reducerea de TVA ar trebui coroborată cu o formulă pentru a constrânge adaosul comercial pentru supermarketuri. În felul acesta nu mai oferi posibilitatea magazinului să își pună un adaos comercial mai mare și în acest fel vom cumpăra mâncare mai ieftină. Din experiența anilor trecuți, am constatat că o lună se merge cu TVA scăzut și după o lună magazinele își pun TVA mai mare și prețurile vor continua să fie mai mari. De aceea trebuie o măsură care să constrângă adaosul comercial”, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: