Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge intenția de plafonare a adaosului comercial la produsele românești, anunțată de Ministerul Agriculturii/ „Intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor, pe întregul lanț alimentar”

plafonare adaos comercial alimente Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge intenția anunțată de Ministerul Agriculturii de a plafon adaosului comercial la produsele românești, precizând că „intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor, pe întregul lanț alimentar”.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a readus această temă în discuție, la o conferință de presă desfășurată marți.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice măsură de plafonare asupra produselor alimentare, spunând că „intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Asociația amintește că este deja în vigoare până la 31.12.2024 o ordonanță de plafonare a adaosului comercial la mai multe categorii de produse alimentare ce a fost prelungită de mai multe ori și care „afectează deja piețele de mult timp”.

„Așa cum România s-a angajat la momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, precum și în negocierile de aderare la OCDE (Organizatia pentru Cooperare și Dezvoltare Economica), libertatea comerțului trebuie garantată, iar prețul produselor trebuie sa fie exclusiv rezultatul cererii și ofertei, a liberei concurențe pe piață, iar orice măsuri de intervenție asupra mecanismelor economice de formare a prețurilor pentru „zeci de mii de produse alimentare”, va distorsiona grav piața și va crea dezechilibre majore pe termen lung”, subliniază AMRCR.

Asociația mai precizează că politicile publice de interventie în mecanismul de formare a prețurilor pot conduce la un sentiment de neîncredere a investitorilor în viitorul economiei românești și pot determina reevaluarea planurilor de investiții sau de expansiune pentru anii următori, începând chiar cu 2025.

Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, proiectul de ordonanţă urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior va fi aprobat în Guvern, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

Barbu a precizat că proiectul de ordonanţă este finalizat în proporţie de 90%, în prezent fiind nevoie ca retailerii şi procesatorii să mai facă o evaluare pe anumite produse. În opinia sa, piaţa nu va fi destabilizată după plafonarea adaosului comercial la mii de produse.

Oficialul MADR a menţionat și că, din datele pe care le deţine, profitul retailerilor şi cel al procesatorilor a crescut faţă de anul în care nu era în vigoare ordonanţa privind plafonarea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: