Antreprenorii și fermierii din România vor putea avea acces la microfinanțare de până la 100 milioane de euro, prin programul InvestEU

500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Antreprenorii și fermierii din România vor putea avea acces la microfinanțare de până la 100 milioane de euro prin Fondul European de Investiții (FEI) susţinut de noul program InvestEU, şi BT Mic, subsidiara Băncii Transilvania dedicată microfinanţării, cea mai mare instituţie de microfinanţare din România, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Această cooperare ar urma să deblocheze investiţii de 100 de milioane de euro în noi împrumuturi de microfinanţare care vizează mai mult de 7.500 de microîntreprinderi din România şi să îmbunătăţească accesul la finanţare pentru micro-antreprenori şi micii fermieri.

Noua cooperare reprezintă prima operațiune din România susținută de InvestEU și a fost anunțată cu ocazia lansării oficiale a InvestEU la Reprezentanța Grupului Băncii Europene de Investiții în România.

Cel mai recent sprijin acordat de Fondul European de Investiții pentru microfinanțarea din România a fost semnat oficial de Hubert Cottigni, directorul Fondului European de Investiții, și Cristina Sindile, directorul general al BT Mic.

„În condițiile în care presiunea economică este în creștere, întotdeauna cei mai mici sunt cei mai afectați și cei care au cea mai mare nevoie de sprijin. De aceea, această tranzacție de microfinanțare este atât relevantă, cât și oportună” a declarat Hubert Cottigni, directorul Fondului European de Investiții.

Programul InvestEU oferă UE o finanţare esenţială pe termen lung prin mobilizarea de fonduri private şi publice substanţiale în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, ajută la mobilizarea investiţiilor private pentru priorităţile politice ale UE, cum ar fi Pactul Verde European şi tranziţia digitală. Fondul InvestEU este implementat prin parteneri financiari care vor investi în proiecte folosind garanţia de la bugetul UE, de 26,2 miliarde de euro. Întreaga garanţie bugetară va sprijini proiectele de investiţii ale partenerilor de implementare, va creşte capacitatea lor de asumare a riscurilor şi va mobiliza astfel cel puţin 372 de miliarde de euro în investiţii suplimentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: