Antreprenor cu valoare adăugată. Revoluția plăpumilor din lână: Sanodor readuce lâna în casele românilor și cucerește piețele internaționale

Oana și Cătălin Tatu, fondatorii Sanodor SRL și ale celor două branduri, Confort Merino și Valeria Home Oana și Cătălin Tatu, fondatorii Sanodor SRL și ale celor două branduri, Confort Merino și Valeria Home / Sursă foto: arhiva personală Oana Tatu

Un cuplu de antreprenori din Județul Neamț și-a propus să facă dreptate plăpumilor de lână, izgonite din casele românilor după Revoluție, când mult mai seducătoarea pilotă sintetică, ușoară, ieftină și facil de întreținut a pus stăpânire pe paturile acestora.

Pentru Oana și Cătălin Tatu, fondatorii Sanodor SRL, lâna a stat la baza construcției antreprenoriale pe care au dezvoltat-o în ultimii ani. În 2023, compania lor a avut pentru prima dată vânzări de peste un milion de euro, iar produsele create de ei, vândute acum prin intermediul a două branduri distincte – Confort Merino și Valeria Home, au ajuns în casele românilor din întreaga țară, dar și la clienți din Noua Zeelandă, SUA, Japonia, Marea Britanie sau Danemarca.

Cum a început afacerea: de la o nevoie personală la o viziune antreprenorială

„Ideea a plecat de la lână, iar afacerea a pornit dintr-o nevoie. Am avut nevoie în casă de o salteluță, de un topper de lână, pentru a îmbunătăți o suprafață de dormit. Se închisese atelierul de pilote și atunci soțul meu, Cătălin, care este inginer textilist cu experiență, a lucrat în fabrică de confecții, a făcut el singur un topper. Aveam 31-32 de ani și, oricum, aveam în minte ideea că vrem să facem afacerea noastră. Nu știam noi, la momentul respectiv, ce afacere vom face, dar era cumva setat în mindset-ul nostru că vom fi antreprenori la un moment dat”, povestește Oana Tatu, pentru Economedia.

Gazde primitoare, Oana și Cătălin Tatu au așternut patul pe salteaua de lână confecționată de ei pentru toți musafirii care au înnoptat în casa lor. Aprecierile nu s-au lăsat așteptate. Așa că cei doi, au început să cerceteze piața. „Am intrat într-o etapă în care căutam pe internet informații despre produsele din lână și am descoperit că la noi această industrie picase cu totul, complet, lumea nu mai îmbrățișa deloc mai ales produsele pentru casă, din lână, pentru că erau considerate grele, mirositoare, românii erau cumva traumatizați de vechile plăpumi, deși ele erau extrem, extrem de bune și de sănătoase”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

O piață redescoperită și o afacere în plină creștere

Așa aveau să descopere cei doi tineri viitori antreprenori că în timp ce românii renunțau frenetic la plăpumi și adoptau pilotele moderne, „la nivel internațional, în țări precum Franța, precum Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Spania, Statele Unite, nu mai zic de Australia și Noua Zeelandă, aceste produse pentru pat cu umplutură din lână nu sunt neapărat o nișă”. Ba chiar, adaugă Oana Tatu, „sunt țări care au poziționat lâna la un nivel strategic, cum e în Marea Britanie, unde inclusiv Regele Charles este patronul asociației The Campaign for Wool care promovează importanța lânii și promovează întregul circuit de la crescătorii de oi, până la magazinele care vând produse din lână”.

România se plasa în sensul invers al acestui curent, așa că fondatorii Sanodor au intuit că există o piață care poate fi cucerită, dar că „va fi nevoie de foarte multă informare, consiliere, de a determina clienții să capete încredere din nou în lână. De aici a plecat. De la faptul că în străinătate sunt produse cunoscute și de mare succes, iar în România au fost date uitări sau, din contră, efectiv erau refuzate. E loc. Este loc pe piață”.

Calitate și inovație pentru a câștiga piețele internaționale

Provocarea a fost să creeze pilote din lână care să nu fie grele și să nu miroasă. Cercetările l-au dus pe Cătălin Tatu la Institutul Deutsche Wollvereinigung din Germania, unde a descoperit „mici secrete tehnice” care au permis lansarea unei pilote pufoase și naturale. Această colaborare a reprezentat un pas important pentru a asigura calitatea produselor Sanodor.

pilote din lână, Sanodor, Confort Merino
Pentru Sanodor, provocarea a fost să creeze pilote din lână care să nu fie grele și să nu miroasă /
Sursă foto: Oana Tatu
Pentru Sanodor, provocarea a fost să creeze pilote din lână care să nu fie grele și să nu miroasă
Sursă foto: Oana Tatu

Firma Sanodor SRL s-a născut pe 27 martie 2014, cu două zile înainte ca Oana Tatu să împlinească 35 de ani. Începutul afacerii a fost timid, cu o mașină de cusut second-hand și o masă de croit. „De fapt, masa de croit era un blat de lemn improvizat. Nu aveam capital. Și nici n-am făcut împrumuturi. Abia după patru ani am făcut primul împrumut la bancă. Noi am crescut organic și toți banii făcuți i-am reinvestit. Toate erau la început pe vremea respectivă. Facebook era la început, pentru noi, în România, magazinele online la fel”, rememorează cei doi oameni de afaceri.

Cătălin a făcut magazinul online. Iar după serviciu, cosea plăpumi. Oana, specialist în marketing, a pus la punct strategia de promovare. „Nici nu făceam reclame, nu știam la momentul respectiv că putem să facem reclame pe social media, dar cu acea prezență în online noi am fost găsiți de un antreprenor din Marea Britanie care lucra în domeniul acesta, al produselor din lână pentru pat. Și ne-a găsit pe noi”.

Heimtextil: Oportunitatea de a învăța și a se extinde

La finalul anului 2014, cifra de afaceri a Sanodor era de aproximativ un sfert de milion de lei. Patru ani mai târziu, ajungea la vânzări de aproape un milion de lei. „De fapt și de drept, din 2014 cam până în 2018 peste 90% din activitatea firmei era reprezentată de export”. La acel moment, Sanodor era un business vulnerabil, pentru că depindea de unul sau doi clienți externi. În căutarea altor clienți, soții Tatu s-au înscris ca expozanți la Heimtextil, „cel mai mare târg business-to-business de textile pentru casă, cel mai mare târg din lume, care are loc la Frankfurt în fiecare an. Eram mici, eram, cred, cei mai mici de acolo. De acolo, în primul an, nu ne-am întors cu contracte, ci ne-am întors cu imaginea de ansamblu a cum ar trebui să arate firma noastră și unde vrem să fim în piață. Atunci am reușit să ne facem acea viziune pe termen lung”.

Pandemia: un moment de creștere pentru Confort Merino

Pandemia din 2020 a dus la o creștere neașteptată pentru Confort Merino, brandul dedicat exclusiv produselor din lână. „Oamenii au devenit mult mai atenți la sănătate, stăteau mai mult acasă și au început să caute produse de calitate,” spune Oana. Astfel, Sanodor a reușit să acopere lipsa exportului, cauzată de închiderea granițelor, cu vânzările online din România.

Războiul din Ucraina a dezechilibrat afacerea cu plăpumi în România – în timp ce din țara vecină refugiații veneau în România, românii își verificau pașapoartele și se pregăteau să emigreze, în cazul în care situația ar fi devenit periculoasă și aici. În orice caz, nimeni nu mai cumpăra pilote și perne. „Atunci, noi am reușit să ne echilibrăm afacerea cu exportul. Pe noi ne ajută faptul că o parte din business este cu activitate business-to-business, export, colaborări private label cu companii din afara țării, și parte din activitate este cu magazinele proprii online”.

O afacere mică, dar cu ambiții mari, Sanodor SRL a reușit în ultimii ani să se transforme dintr-o micro-întreprindere în întreprindere mică, cu o prezență semnificativă atât pe piața din România, cât și pe piețele internaționale. În 2022, compania din Piatra Neamț avea 10 angajați; doi ani mai târziu, echipa numără 20 de persoane. Creșterea a fost graduală, iar fondatorii și-au dorit un parcurs stabil, fără riscuri mari: „Creștem câte un pic în fiecare an. Vrem să fim liniștiți și să avem o creștere sănătoasă,” explică antreprenorii.

 

pilote din lână, Sanodor, Confort Merino
În 2022, Fabrica Sanodor avea 10 angajați. Doi ani mai târziu, numărul lor s-a dublat / Sursă foto: Oana Tatu

De la lână românească la parteneriate internaționale

Sanodor, producător de pilote, plăpumi, perne și saltele din lână naturală, a pornit inițial cu lână românească, dar problemele de aprovizionare și dificultățile în obținerea certificatelor de calitate au determinat compania să se orienteze către alte surse. Acum, materia primă provine din Spania și Italia, iar straturile de umplutură sunt realizate în Germania, conform specificațiilor precise ale companiei. „Produsele arătau diferit de la o livrare la alta și riscam să pierdem contracte de export. A fost un moment dificil, dar schimbarea furnizorului a făcut diferența,” explică aceștia.

Dacă la început s-au bazat pe lână românească, treptat au înțeles că pentru a satisface cerințele pieței internaționale aveau nevoie de un produs standardizat, certificat la nivel european. Alegerea a fost una dificilă, însă a adus stabilitate și a deschis noi oportunități de export. Astăzi, Sanodor are parteneri în țări precum Danemarca, Spania, Belgia, Marea Britanie, Statele Unite și Canada, iar afacerea continuă să se extindă pe piețe noi.

Valeria Home și Confort Merino: Două branduri, aceeași promisiune de calitate

„Am reușit să redeschidem o piață care era considerată pierdută, să arătăm că lâna poate fi și modernă, și naturală,” afirmă fondatorii. În 2020, în plină pandemie, antreprenorii au lansat Valeria Home, un brand destinat celor care își doresc produse naturale de înaltă calitate pentru casă, fără a se limita doar la lână. „Valeria Home înseamnă sănătate, stare de bine, siguranță în propria casă. Este despre confortul de a ști că ceea ce pui pe piele este natural și sigur pentru sănătate,” subliniază ei. De la mătase sălbatică la in și bumbac, Valeria Home propune umpluturi 100% naturale, adresându-se unui public atent la sănătate și sustenabilitate.

pilote din lână, Sanodor, Confort Merino
„De la mătase sălbatică la in și bumbac, Valeria Home propune umpluturi 100% naturale”, spune co-fondatoarea brandurilor Confort Merino și Valeria Home

Studiul Național privind Calitatea Somnului: O inițiativă pentru sănătatea românilor

Pe lângă producția de pilote și saltele, Sanodor și-a asumat un rol activ în promovarea importanței somnului sănătos. În parteneriat cu Institutul RoNeuro din Cluj, compania a lansat primul studiu național privind calitatea somnului în 2023, descoperind că unul din trei români se confruntă cu probleme de somn. Campania „Eu dorm bine” continuă și în 2024, cu un nou chestionar adresat românilor, iar fondatorii Sanodor, Oana și Cătălin Tatu, sunt hotărâți să transforme somnul sănătos într-o prioritate națională.

„Ne dorim ca românii să înțeleagă cât de mult contează somnul pentru sănătate. Nu e suficient să ai o pilotă bună, contează întreaga rutină zilnică,” explică aceștia. Scopul lor este să devină o voce puternică alături de specialiști, pentru ca oamenii să înțeleagă ce alegeri pot face pentru un somn de calitate.

Viitorul: Consolidare și extindere globală

În ciuda provocărilor, antreprenorii din spatele Sanodor au planuri ambițioase pentru viitor. Se concentrează pe consolidarea celor două branduri proprii, Confort Merino și Valeria Home, dar și pe extinderea pe noi piețe. „Valeria Home este un brand global. Ne dorim să inspirăm oamenii din întreaga lume să aleagă produse naturale, sigure și de calitate,” spun ei.

Investiția în brandurile proprii este văzută ca o formă de securizare a afacerii, oferindu-le stabilitatea necesară în fața schimbărilor din piața internațională. Deși colaborează în continuare cu parteneri din diverse țări, antreprenorii recunosc că dependența de un singur client poate fi riscantă. „Vrem să fim o opțiune de top pentru toți cei care caută produse premium, fie că sunt din România sau de pe alt continent,” adaugă ei.

Valeria Home este brandul premium al companiei Sanodor din Piatra Neamț, destinat pieței globale / Sursă foto: Oana Tatu

„Dacă dormi bine, ești bine”

Pentru Oana și Cătălin Tatu, Sanodor este mai mult decât un business. Este o misiune personală de a aduce somnul sănătos în casele românilor și de a promova produse naturale pe piețele internaționale. După zece ani de la înființarea companiei, continuă să investească în calitate și inovare, lucrând îndeaproape cu furnizorii și dezvoltând produse noi. „Noi am crescut organic și fiecare pas înainte ne-a adus mai aproape de visul nostru. Acum știm că ceea ce facem este apreciat nu doar în România, ci și la nivel global,” concluzionează ei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: