Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat un proiect prin care majorează tarifele de distribuție a energiei electrice, de la 1 aprilie 2023, după ce anterior Guvernul a decis să amâne adoptarea unei ordonanțe de urgență lansate de Ministerul Energiei care prevedea că în acest an tarifele de distribuție cresc doar parțial, după ce deja au fost înghețate în 2022 ca urmare a plafonării prețurilor la energie pentru populație.
- Tariful de distribuție este un cost care reflectă serviciul pe care îl asigură operatorul de distribuție pentu a asigura transmiterea în condiții de eficiență și siguranță a energiei electrice între două sau mai multe puncte ale rețelei de distribuție. Acest cost este reglementat de ANRE și este stabilit periodic. El diferă în funcție de categoria de consum și de zona de distribuție a consumatorilor. În baza acestui tarif stabilit de autorități, operatorii își stabilesc investiții pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
În medie, creșterea tarifului mediu va fi de 11% pentru operatorul național de transport Transelectrica și cuprinsă între 8% și 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune, adică pentru companiile de distribuție.
„Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic, n.r.), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice”, arată ANRE.
Important de precizat: prețurile plătite de consumatorii casnici și non-casnici sunt plafonate până în 2025, deci aceștia nu vor primi facturi mai mari.
Majorările propuse de ANRE:
Transelectrica: 31,20 lei/MWh (creștere de 11%)
E-Distribuție Muntenia SA: 172,21 lei/MWh (creștere de 19%)
E-Distribuție Banat SA: 161,68 lei/MWh (creștere de 9%)
E-Distribuție Dobrogea: 186,18 lei/MWh (creștere de 7%)
Delgaz Grid SA: 210,07 lei/MWh (creștere de 18%)
DEER Muntenia Nord: 229,96 lei/MWh (creștere de 31%)
DEER Transilvania Nord: 182,24 lei/MWh (creștere de 25%)
DEER Transilvania Sud: 171,97 lei/MWh (creștere de 8%)
Distribuție Energie Oltenia: 211,48 lei/MWh (creștere de 23%).
Tarifele nu includ TVA.
Guvernul a amânat ordonanța de limitare
În mod normal, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) este cea care stabilește tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, pe baza unei metodologii proprii.
Însă anul trecut, aceste tarife au fost înghețate prin Ordonanță de Urgență, până la 31 martie 2023, pentru a permite plafonarea prețurilor la energie la consumatori. Totuși, Guvernul le-a permis operatorilor de distribuție să contabilizeze la încasări viitoarele majorări de tarife reglementate de distribuție. Astfel, companiile de distribuție au putut fi bancabile și au putut lua împrumuturi pentru acoperirea creșterii costurilor cu achiziția de energie în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT), după ce energia s-a scumpit puternic anul trecut.
Astfel, de la 1 aprilie 2023 urma ca înghețarea tarifelor de distribuție să înceteze, iar ANRE să stabilească o majorare a acestora.
Cu toate acestea, în urmă cu două săptămâni, Ministerul Energiei a elaborat o Ordonanță de Urgență care prevede că tarifele de distribuție se vor majora doar parțial, cu rata inflației și cu creșterea costurilor cu consumul propriu tehnologic al rețelelor.
Însă după critici puternice ale industriei, ordonanța a fost amânată și nu a mai fost discutată în Guvern. Industria spunea că proiectul de ordonanță riscă să stopeze dezvoltarea infrastructurii energetice a României și va stopa investițiile în rețea.
Criticile industriei
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a transmis un comunicat în care a afirmat că proiectul de OUG contravine principiului independenței autorității de reglementare și riscă să stopeze dezvoltarea infrastructurii energetice a României.
„Proiectul de OUG propus în analiză în sedința de Guvern, din 15 martie a.c., contravine principiului independenței autorității de reglementare și riscă să stopeze dezvoltarea infrastructurii energetice a României, într-un moment esențial și sensibil pentru sector. Articolul 2 (2), inclus în proiectul de OUG, publicat în consultare publică, în data de 13 martie a.c., pune sub semnul întrebării neutralitatea deciziilor autorității naționale de reglementare a energiei”, arată Federația.
ACUE a solicitat recunoașterea costurilor realizate de operatorii de distribuție, conform metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate, spunând că „amânarea sau intervenția Guvernului constituie o interferență politică nepotrivită care ar putea duce la distorsiuni semnificative ale pieței”. (Detalii, AICI)