Angajații care ajung la vârsta de pensionare vor putea lucra până la 70 de ani. Turcan: Este un drept, nu o obligație

Raluca Turcan Sursa foto: Facebook

Salariații din sectorul public și din cel privat care ajung la vârsta legală de pensionare pot alege să lucreze până la 70 de ani, a declarat joi ministrul Muncii Raluca Turcan, care a precizat că este vorba despre un drept, nu despre o obligație.

Ministerul Muncii lansează joi în dezbatere publică proiectul de lege referitor la condițiile în care persoanele ajunse la vârsta legală de pensionare pot să continue activitatea până la 70 de ani. Proiectul se adresează celor care au contract individual de muncă sau raport de serviciu, așadar și pentru sistemul public, și pentru sistemul privat.

Este vorba despre „un proiect care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani”, a spus Raluca Turcan.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

„Prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensie și care doresc să rămână în activitate să poată să facă lucrul acesta. Este vorba despre o opțiune a angajatului, o opțiune de a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare și aduce avantaje, pe lângă faptul că rămâne persoana activă și în câmpul muncii, și posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare. Vorbim despre un drept și nu e o obligație”, a declarat Turcan.

Ea a precizat că, dacă o persoană a optat pentru continuarea activității până la 70 de ani, însă dacă din motive subiective sau obiective dorește să revină asupra deciziei și vrea să se întoarcă la pensie, ea poate face oricând acest lucru.

„Persoana care continuă activitatea poate să solicite de asemenea recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul constând evident în majorarea punctelor anuale și lunare și obținerea unei pensii în sistemul public calculată proporțional cu perioada lucrată”, a mai spus ministrul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Prevederile se aplică persoanelor din sistemul public și privat, a precizat Turcan.

Pentru a beneficia de aceste lucruri, în sectorul public nu este necesar acordul prealabil al angajatorului, în timp ce în sectorul privat este nevoie de solicitarea acordului angajatorului.

Pentru angajații din sistemul public care vor alege continuarea activității până la 70 de ani, plata pensiei va fi suspendată.

Excepțiile de la lege

Ministrul Muncii a anunțat și care sunt excepțiile legate de aplicarea acestei măsuri legislative.

„Evident că noi am plecat în acest demers cu dorința de a face o lege constituțională și atunci în mod evident trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituție. De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadrate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române și de asemenea persoanele din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală să fie constituțională”, a spus Turcan.

Sursa foto: Facebook