ANAT: 30% dintre utilizatorii voucherelor de vacanţă au ales vacanţe scurte de weekend, în zone turistice accesibile / ”Voucherele de vacanță sunt un adevărat “plan Marshall’ pentru turismul românesc”

plaja, turisti, constanta, soare, canicula, vacanta, concediu, mare sursa foto: Info Sud-Est

Aproape o treime dintre utilizatorii voucherelor de vacanţă au ales vacanţe scurte de weekend, în zone turistice accesibile, au transmis joi reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, citația de Agerpres.

Valoarea unui voucher de vacanță este în 2024 de 1.600 de lei pentru angajații din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat.

Potrivit ANAT, beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă și activități la destinație.

„Voucherele de vacanță sunt un adevărat “plan Marshall’ pentru turismul românesc, acest proiect fiind esențial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În același timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaților cu venit mic, care de multe ori nu-și permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziționa un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare și masă, plata transportului sau diferite activități de agrement și excursii opționale”, a declarat Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

Potrivit ANAT, un alt trend observat este acela al turismului de weekend, în jur de 30% din utilizatorii de vouchere de vacanță alegând vacanțe scurte de weekend în zone turistice usor accesibile.

ANAT susține extinderea acestui beneficiu și pentru angajații din sectorul privat, în condiții avantajoase. Totuși, în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajații din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluși de la dreptul de a primi vouchere de vacanță, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în țară.

„Cei care aveau salarii mari veneau în stațiune să consume voucherul și cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajați de voucher să petreacă vacanța în România. Balanța valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara țării, relevă un studiu al Băncii Naționale, iar voucherele de vacanță ajută la păstrarea banilor în țară”, mai afirmă Adrian Voican.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. ANAT se bucura ca incaseaza… si sunt complici la jaful care este in plina desfasurare… baieti buni… pamantul e rau…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.