Analiză Reuters: Intrarea Bulgariei în zona euro, amenințată de impasul electoral / Bulgaria, cea mai săracă țară din UE, ar urma să adopte moneda europeană de la 1 ianuarie 2024

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Pixabay / sapviktor

Blocajul politic de lungă durată din Bulgaria amenință să întârzie planul său de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2024, într-un moment în care partidul eurosceptic și pro-rus Renașterea este din ce în ce mai vocal, iar bulgarii înșiși sunt profund divizați cu privire la euro, notează o analiză Reuters.

Aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiții străine și să obțină îmbunătățiri ale ratingurilor de credit care ar putea reduce costurile de finanțare a datoriilor sale, spun economiștii. Țara balcanică și-a ancorat de mult timp moneda leva la euro.

Croația, țara vecină, care este la fel de dependentă de veniturile din turism, este pe cale să adopte moneda unică în ianuarie 2023. Dar Bulgaria, zdruncinată de o serie de alegeri care au produs luna trecută încă un parlament fără majoritate, a pierdut din avânt în planurile sale de aderare la euro, au avertizat șeful băncii centrale bulgare și agențiile de rating.

Principalele sale partide politice susțin obiectivul 2024, dar au ținut această problemă polarizantă pe margine, temându-se să nu piardă alegători în perioada premergătoare alegerilor din 2 octombrie.

În același timp, partidul naționalist Renașterea, care a devenit a patra facțiune ca mărime din parlament, face campanie vocală împotriva euro, spunând că ar “distruge economia”.

Această afirmație atinge o coardă sensibilă pentru mulți bulgari aflați într-o perioadă de încetinire economică, care se tem că trecerea la euro ar alimenta inflația deja ridicată.

Un sondaj Eurobarometru realizat în iunie a arătat că 44% dintre bulgari erau în favoarea aderării la euro – în scădere de la 54% în primăvara anului 2021 – în timp ce 54% erau împotrivă, față de 44% în anul precedent.

“Dacă adoptăm euro, prețurile vor crește cu siguranță, dar mă îndoiesc că și salariile vor crește”, a declarat Desislava Alexandrova, 36 de ani, o tânără mamă care cumpăra castraveți în piața aglomerată Krasno Selo din Sofia împreună cu copilul ei de un an.

“Din fericire, eu primesc indemnizația de maternitate și soțul meu lucrează, așa că suntem relativ bine. Dar părinții mei, care sunt pensionari, se luptă cu adevărat.”

Mulți oameni se tem că stabilirea abuzivă a prețurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creșterea prețurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 țări, a constatat că “nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra prețurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.

Pentru mulți bulgari tineri cu locuri de muncă mai bine plătite, adoptarea euro este singura cale de urmat pentru țara care a aderat la UE în 2007.

“Nu văd de ce nu ar trebui să adoptăm euro, mai ales că se intenționează să se mențină actualul paritate. Ne-ar ajuta turismul și va fi mai ușor pentru europeni să ne viziteze”, a declarat Georgi Alexiev, 29 de ani, un arhitect care lucrează pe cont propriu.

Obstacole de depășit

După alegerile de luna trecută, a patra rundă în mai puțin de doi ani, Bulgaria se confruntă cu discuții dificile privind formarea unui guvern. Nu este exclusă posibilitatea unor noi alegeri anticipate, ceea ce ar putea pune în pericol adoptarea legilor necesare pentru aderarea la euro.

Guvernatorul Băncii Centrale, Dimitar Radev, a declarat luna trecută în parlament că Sofia a rămas în urmă cu termenele tehnice.

“Întrebarea … este dacă Bulgaria va rămâne pe termen nedefinit în viitor ancorată la periferia profundă a Europei, cu sărăcia, corupția, slăbiciunea instituțională inerente … sau dacă ar trebui făcut un efort general pentru a schimba această situație prin accelerarea procesului deja serios întârziat de aderare la zona euro”, a declarat Radev.

După discursul său, parlamentul a adoptat o rezoluție prin care îndeamnă guvernul interimar să accelereze activitatea cu instituțiile UE pentru a se asigura că Bulgaria nu ratează data limită 2024.

Agențiile de rating Standard & Poor’s și Fitch, care acordă Bulgariei o notă de investiție BBB, au declarat că aderarea la euro ar fi pozitivă pentru Bulgaria din punctul de vedere al creditului.

“Vedem în continuare că există un angajament general din partea țării de a urma procesul de adoptare a euro… dar instabilitatea politică afectează cu siguranță perspectivele”, a declarat Malgorzata Krzywicka, analist la Fitch Ratings.

Un oficial UE familiarizat cu procesul a declarat luni pentru Reuters că instituțiile UE sunt flexibile și “ar putea lucra atât cu guvernele obișnuite, cât și cu cele interimare, având în vedere că există un mandat politic clar și că acesta a fost dat recent”.

“De asemenea, ar trebui să vedem un moment în care inflația din Bulgaria să se relaxeze”, a adăugat sursa. “Dacă se accelerează lucrările, țara ar putea totuși să își respecte data țintă.”

Criterii nominale

Viceprim-ministrul Atanas Pekanov a declarat că guvernul interimar este hotărât să accelereze activitatea pentru ca Bulgaria să poată adera la euro la timp.

Țara îndeplinește majoritatea criteriilor nominale pentru adoptarea monedei unice, cu excepția inflației. În luna septembrie, rata medie a inflației în zona euro a fost de 9,9%, în timp ce în Bulgaria, conform datelor armonizate la nivelul UE, a fost de 15,6%.

Un alt obstacol potențial este lipsa unui plan clar de politică fiscală pentru anul viitor, după ce guvernul interimar a declarat că nu va prezenta parlamentului un proiect de buget pentru 2023, în condițiile în care deficitul bugetar ar putea sări la 6,6% din PIB.

Analiștii spun că, deși ar putea exista o oarecare flexibilitate în ceea ce privește criteriile nominale, colegii din zona euro trebuie să fie convinși că Bulgaria poate combate corupția generalizată și că poate pune în aplicare în mod eficient normele privind spălarea banilor.

“Unele dintre aceste reforme vor fi foarte greu de realizat fără un guvern funcțional”, a declarat Niklas Steinert, analist de ratinguri suverane la Standard and Poor’s.

Un oficial de rang înalt din zona euro a declarat, totuși, că tot ce contează sunt criteriile de convergență.

“Dacă sunt apți, au intrat”, a spus oficialul.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: