185 de unități de cazare se aflau în pregătire sau în șantier la nivel național, potrivit datelor analizate prin platforma Victa, un instrument lansat de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează piața locală a construcțiilor.
Cumulat, acestea ocupă o suprafață de 1,18 milioane mp, iar valoarea investițiilor necesare e estimată la 2,09 miliarde de lei, arată datele publicate pe platforma proprie, Hotelinvest.ro. Peste 74% dintre proiectele analizate au finanțare privată. Mai exact, au fost identificate 138 investiții private, 7 publice și 40 cu finanțare public-privată.
În luna septembrie au fost identificate 5 unități de cazare în stadiul de proiectare, 102 în autorizare, 27 înainte de execuție, 31 în construcție, 11 în stadiul de amenajare și 9 finalizate.
În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Constanța, cu un total de 21 proiecte, Tulcea și Cluj (cu câte 13) și Brașov (12 proiecte).
Harta proiectelor:
Printre exemplele de lucrări se numără șantierul pentru un complex sportiv de 2675 de locuri în Bistrița Năsăud, care va avea și un hotel de 27 de camere. În Constanța se pregătește un aprthotel de 160 de apartamente și servicii (Vogh Olimp), iar în Tulcea se construiește un hotel de mici dimensiuni (23 de camere), cu restaurant și saună, prin reabilitarea și extinderea unei clădiri existente.
A crescut activitatea din Turism, s-a acutizat criza forței de muncă
Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, în această vară turismul local a înregistrat creșteri considerabile față de anul trecut. Astfel, în luna august 2021, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au crescut cu 32,9%, iar înnoptările cu 30,3%. Comparativ cu luna august 2020, în luna august 2021, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 115,1%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 71,9%.
Una dintre marile probleme pentru cei din domeniul HoReCa e acum criza de forță de muncă. Hotelierii din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene (UE), pentru că nu au multe alternative de angajare pe piaţa internă a muncii, spunea recent preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile. “Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă. Trebuie să amintesc că industria face eforturi de a mări veniturile: aproape fiecare proprietar a mărit sau măreşte nivelul de salarii, evident în măsura în care îi permite activitatea, dar cu eforturi mari şi sperăm să devenim din ce în ce mai atractivi pentru alte sectoare, inclusiv pentru români care astăzi lucrează în diaspora şi care s-ar putea întoarce. Eu am exemple de angajaţi din străinătate pe care i-am adus şi care vin să lucreze în România, şi cred că acest lucru se poate extinde”, a afirmat Ile.