Analiză: Finanțarea în Europa Centrală și de Est a crescut la peste 1,15 miliarde euro, în prima jumătate a anului 2024. România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au rămas active, dar au înregistrat runde de finanțare recurente mai mici

startup, echipa, calculator Sursa foto: Pexels

Finanțarea în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) a crescut la peste 1,15 miliarde euro în prima jumătate a anului 2024, Republica Cehă fiind lider în ceea ce privește valoarea finanțării, potrivit unei analize realizată de publicația The Recursive. România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au rămas active în comparație cu perioada anterioară, dar au înregistrat runde de finanțare recurente mai mici decât țările cu cele mai multe finanțări.

În ciuda unor provocări precum pandemia, creșterea tensiunilor geopolitice, schimbarea condițiilor macroeconomice, inflația, activitățile electorale și o economie europeană în declin, ecosistemul startup-urilor tehnologice din regiunea ECE este martorul unei renașteri. În ultimele trimestre, creșterea inteligenței artificiale și a altor tehnologii avansate a determinat cheltuieli de capital substanțiale, reflectând modelele observate în trecut în industria telecomunicațiilor, care era caracterizată de o intensitate ridicată a capitalului și de costuri marginale scăzute.

În plus, absența investitorilor privați, cum ar fi fondurile de pensii – o problemă notabilă pentru regiunea ECE în comparație cu SUA și Europa de Vest, unde aceste fonduri sunt esențiale pentru inovarea start-up – a continuat să constrângă regiunea.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cu toate acestea, efectul a fost contrabalansat de o creștere semnificativă a fluxului de tranzacții în regiunea ECE, determinată de organizațiile europene și de investitorii naționali și internaționali, contribuind la nașterea a trei unicorni: Eleven Labs (Polonia), Mews (Republica Cehă) și Blueground (Grecia).

Pornind de la anii precedenți, organizațiile europene și guvernamentale au avut un rol esențial, Republica Cehă și Slovacia primind un sprijin semnificativ.

De exemplu, fluxul de tranzacții de mare valoare din Republica Cehă în S1 2024 se datorează în principal unei runde de 170 de milioane euro de la investitori majori, inclusiv Index Ventures, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Quadrille Capital, TCF Capital și Sofina Ventures, precum și runde mai mici, cum ar fi runda de finanțare de 200. 000 euro pentru Mewery de la guvernul Republicii Cehe.

Urmează și alte țări, precum Bulgaria (Fondul EIC), Grecia (Fondul EIC, ESA BIC Greece, HDBI) și Slovacia (Comisia Europeană, Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA).

Din analiza The Recursive a peste 200 de tranzacții din semestrul I 2024 – care includ runde de finanțare în domeniul tehnologiei – startup-urile din domeniul AI reprezintă o parte semnificativă a ecosistemului, 1 din 3 startup-uri dezvoltând tehnologii de AI sau oferind servicii legate de AI. HealthTech rămâne o verticală importantă, cuprinzând 1 din 10 întreprinderi nou înființate.

„Atunci când examinăm intersecția dintre inteligența artificială și HealthTech, constatăm că 1 din 4 întreprinderi nou înființate în domeniul inteligenței artificiale își desfășoară activitatea în cadrul verticalei HealthTech, reflectând alinierea din ce în ce mai mare dintre cerințele industriei și inovarea tehnologică. Dintre aceste 200 de runde de finanțare, estimăm că 27-30% din tranzacții rămân nedeclarate. Acest procent reflectă probabil numărul de tranzacții, variind de la startup-uri invizibile care obțin finanțare privată la companii cotate la bursă care nu dezvăluie suma ridicată”, potrivit analizei.

Valoarea tranzacțiilor în domeniul tehnologiei în ECE în primul semestru din 2024 

Totalul ridicat al Republicii Cehe reflectă un climat investițional matur, o încredere puternică a investitorilor și numeroase startup-uri de mare valoare. În schimb, deși Grecia și Polonia înregistrează o finanțare solidă, acestea nu ating amploarea Republicii Cehe, ci au diversificat investițiile prin runde mai mici.

Potrivit Startup Blink, scena startup-urilor din Polonia a rămas stabilă pe locul 33 la nivel global în 2023, în timp ce Republica Cehă a coborât trei locuri, ajungând pe 36. Grecia a urcat două poziții, ajungând pe locul 46, după Bulgaria (38), România (42) și Croația (44), cu Slovenia pe locul 48 și Ungaria pe locul 50.

România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au rămas active în comparație cu perioada anterioară, dar au înregistrat runde de finanțare recurente mai mici decât țările cu cele mai multe finanțări.

Slovenia și Balcanii de Vest reflectă piețe aflate la început de drum, cu mai puțin capital injectat decât în celelalte țări. Cu toate acestea, un semn bun de progres vine din faptul că vedem runde de finanțare pentru startup-uri precum Native Teams (6,3 milioane euro), prezentă deja în 13 țări, Ahlanapp (2,8 milioane euro) și Collabwriting (1,4 milioane euro), atrăgând atenția investitorilor din ecosistem.

Distribuția tranzacțiilor în domeniul tehnologiei în ECE 

Polonia continuă să fie lider în ceea ce privește numărul de tranzacții, datorită istoriei sale antreprenoriale solide, dimensiunii substanțiale și concentrării strategice asupra startup-urilor aflate la început de drum. Această abordare, care sprijină acceleratoarele și finanțează societățile de capital de risc, a creat un ecosistem de investiții dinamic.

Gama variată de tranzacții, de la investiții majore precum Eleven Labs (cel mai recent unicorn) la numeroase runde mai mici, evidențiază poziția proeminentă a Poloniei în calitate de centru pentru activitatea antreprenorială și investiții în regiunea ECE.

După Polonia, Republica Cehă se detașează ca cea mai prolifică țară după valoarea totală a rundelor de finanțare. Aceasta ocupă locul 6 la nivel global în ceea ce privește complexitatea și sofisticarea economică, reflectând mediul său avansat de investiții. În plus, România, Grecia și Ungaria înregistrează o creștere semnificativă a complexității economice. Ungaria, în special, a făcut un salt substanțial, situându-se acum pe locul 11 la nivel mondial în indicele de complexitate economică (ICE), față de locul 23 în 2000.

Investitorii internaționali implicați în tranzacțiile din ECE

În ceea ce privește investitorii din rundele de finanțare analizate, observăm că, pentru mai mult de 60% dintre startup-uri, banii au provenit de la VC/ angel investors și organizații europene, însă, pentru restul, a existat un amestec de capital de la investitori instituționali și VC/ angel investors din afara ECE (NYC, San Francisco, California, Taiwan etc.).

Mai jos sunt menționați câțiva investitori internaționali implicați în tranzacțiile CEE H1 2024:

Sequoia și Andreessen Horowitz (SUA) au investit în Eleven Labs (Polonia);

Goldman Sachs Asset Management (SUA) a investit în Mews (Republica Cehă);

Morgan Stanley împreună cu WestCap și Susquehanna Private Capital (SUA) au investit în Blueground (Grecia);

Y Combinator (SUA): a investit în TrueClaim (Republica Cehă) și Wondercraft (Grecia);

Techstars (Colorado) a investit în Flowpay (Republica Cehă), Voovo (Ungaria) și Plain (Polonia);

Interactive Venture Partners și Two Sigma Ventures (SUA) au investit în Vizzu (Ungaria).

Situația fuziunilor și achizițiilor 

ECE a atins 9 etape importante, inclusiv 8 fuziuni și achiziții și 2 ieșiri. Detaliile financiare au fost dezvăluite doar pentru 2 dintre aceste tranzacții. Mai jos este prezentată lista completă cu toate informațiile relevante.

România

Februarie: Una dintre cele mai mari companii din domeniul managementului textilelor, MEWA Textil-Service, a achiziționat aplicația Esenca fondată de Cosmin Gabriel Ciocirlan și Eduard Cojocea. Esenca este o soluție AI de măsurare corporală care utilizează tehnologie de ultimă generație pentru a oferi clienților dumneavoastră recomandări instant de mărime și pentru a vă oferi informații despre nevoile lor.

Aprilie: CODA Intelligence a fost achiziționată de PDQ, o companie internațională de gestionare a activelor software. Aceasta marchează primul exit 2024 al Early Game Ventures.

Mai: Al treilea M&A este marcat de Pluria, o soluție B2B SaaS care conectează echipele distribuite cu spații de lucru din apropiere, care a achiziționat Bili, o soluție de comandă și plată a meniurilor.

Pe lângă exit-ul Early Games Venture menționat mai sus, peisajul VC-urilor din România înregistrase al doilea exit de succes al Catalyst prin vânzarea către grupul norvegian Visma a acțiunilor rămase în SmartBill, un furnizor român de servicii de facturare, inventariere și contabilitate în cloud pentru IMM-uri.

Republica Cehă

Mai: Inventoro, o previziune a vânzărilor viitoare și a stocurilor gestionate, a fost achiziționat de Cin7, o soluție all-in-one, bazată pe cloud, cu gestionare complet integrată a stocurilor, cu sediul în Auckland.

Polonia

Mai: Perfect Gym, un sistem software all-in-one de gestionare a calității de membru al unei săli de sport realizat pentru săli de sport și cluburi de sănătate de toate dimensiunile, a fost achiziționat de Sport Alliance, cu sediul în Germania.

Grecia

Martie: Endix, o experiență concepută pentru gameri de către gameri, a fost achiziționată de Heaven Media, o agenție de marketing specializată în industriile jocurilor și tehnologiei, cu sediul central în Regatul Unit.

Ungaria

Luna mai a adus două achiziții pentru ecosistemul tehnologic maghiar:

Omixon, un jucător în domeniul diagnosticării transplanturilor, dedicat furnizării laboratoarelor de histocompatibilitate cu tehnologii de ultimă oră pentru a îmbunătăți rezultatele transplanturilor, a fost achiziționat de Werfen, un producător de echipamente medicale cu sediul în Barcelona, pentru 23 de milioane euro.

Ultinous, o companie de tehnologie bazată pe inteligența artificială care utilizează învățarea profundă pentru a furniza analize video inteligente, a fost achiziționată de Irisity, un furnizor de software de analiză video bazat pe inteligența artificială, pentru 3,9 milioane euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: