România și Polonia sunt de două ori mai „bogate” decât erau în 2004, după aderarea la UE – Analiză Erste

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor din Polonia și România s-a dublat în ultimele două decenii, arată o analiză Erste Group Research. Cetățenii sunt, în medie, mai bogați, pentru că, din 2008, salariile nominale au crescut de cel puțin două ori mai repede decât media UE27.

Pe măsură ce se apropie cea de-a 20-a aniversare a extinderii UE pentru multe țări din regiune (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia și Slovacia), analiștii Erste scot în evidență aspectele cheie legate de beneficiile aderării, precum și provocările viitoare.

O trecere în revistă a evoluției PIB-ului pe cap de locuitor începând cu 2004 arată beneficiile României. “Vedem în mod clar că Polonia și România au depășit performanțele și sunt acum de două ori mai „bogate” decât erau în 2004. Cu alte cuvinte, „PIB-ul lor pe cap de locuitor s-a dublat în ultimele două decenii”, arată analiza Erste.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Slovacia a atins, de asemenea, performanțe remarcabile, cu un PIB pe cap de locuitor cu 75% mai mare față de 2004. Slovenia și Cehia au câștigat 40%, însă punctul lor de plecare a fost cel mai ridicat dintre toate cele 8 ECE. “Ungaria a obținut o performanță similară, care pentru unii poate fi considerată dezamăgitoare, având în vedere nivelul scăzut al veniturilor după tranziția economică”, notează Deși Serbia nu este membră a UE, dezvoltarea economică a fost, de asemenea, foarte dinamică. Cu toate acestea, Serbia rămâne cea mai săracă țară din cadrul ECE8.

România a aderat în 2007, dar de atunci a înregistrat cele mai mari creșteri în cadrul regiunii, arată raportul Erste. Dezvoltarea sa a fost dinamică, câștigurile fiind estimate la 64%, în termeni de creștere a PIB per capita.

Creșterea PIB:

crestere pib
Sursa foto: Erste
crestere PIB real
Sursa foto: Erste

Salarii în creștere rapidă

Salariile nominale din regiune au crescut mai rapid decât cele din UE27, ceea ce a permis o reducere a diferențelor salariale. Cea mai mare creștere a fost în România, unde acestea sunt cu 225% mai mari. În Polonia și Slovenia salariile nominale aproape s-au dublat. Acestea sunt, de asemenea, de două ori mai mari în Cehia și Ungaria, în comparație cu față de 2008 (cele mai vechi date disponibile).

Salariile au crescut rapid:

crestere salarii
Sursa foto: Erste

Mai multe fonduri primite decât plătite

Fondurile UE au jucat un rol vital în dezvoltarea ECE, deoarece regiunea a fost un beneficiar net de fonduri UE. Regiunea ECE a primit în total 205 miliarde EUR de la aderarea la UE a țărilor respective. Toate țările ECE, indiferent de momentul aderării la UE, au primit de la UE mai mult decât au plătit din contribuțiile naționale.

Fonduri primite (bulina albastră) versus sume plătite la bugetul UE (coloana mov):

fonduri europene
Sursa foto: Erste

Estimările publicate în martie de Eurostat, biroul statistic al UE, arată că România a depășit anul trecut Ungaria la PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare. În 2023, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, exprimat în standarde de putere de cumpărare, varia între 64% din media UE în Bulgaria și 240% în Luxemburg

Conform datelor pentru 2023, România se situează la 78% din media UE, în creștere față de anul trecut, și a depășit Ungaria la acest indicator, țara vecină fiind la doar 76%. România se apropie ușor de Polonia (80%), dar se află încă la coada listei, cu doar șase state în urmă.

În 2022, indicatorul României urcase la 77%, astfel că țara noastră a ajuns la același nivel cu Ungaria și Portugalia. Între timp, Portugalia s-a detașat în pluton și a ajuns la 83% în 2023.

Vezi și:

GRAFIC. România a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor și se apropie de Ungaria și Polonia la indicatorul “productivitate”. Economiști: “Sustenabilitatea evoluției pozitive va necesita intervenții importante în viitor”

Citește și:

SPECIAL 9 Mai. Economia României în UE. Cum am urcat pe “scara bunăstării”, după integrare, până în grupă cu Portugalia, Ungaria și Polonia

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Romania este mai bogata cu o datorie publica de 176,849 miliarde de euro plus industria distrusa iar gazul, petrolul si padurile vandute.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.